Dette ugresset er blant verdens verste

Slik ser den ut: – Slik ser det ofte ut når hønsehirsen har begynt å etablere seg i en kornåker. Blir den ikke fjernet, sprer den ut tusenvis av frø som spirer neste sommer, sier Ingvild Evju, rådgiver i Norsk landbruksrådgiving Viken. Foto: John Ingar Øverland

Slik ser den ut: – Slik ser det ofte ut når hønsehirsen har begynt å etablere seg i en kornåker. Blir den ikke fjernet, sprer den ut tusenvis av frø som spirer neste sommer, sier Ingvild Evju, rådgiver i Norsk landbruksrådgiving Viken. Foto: John Ingar Øverland

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Uansett om du har store åkre eller liten kjøkkenhage; nå må du være med og bekjempe hønsehirse.

DEL

– Hønsehirsen er ekstremt aggressiv og kan bli den verste ugressplanten i norsk landbruk. Arten vi ser i Vestfold er svært tilpasningsdyktig, sier Einar Kolstad, fagkonsulent ved landbrukskontoret i Larvik kommune.

Over hele fylket sprer nå hønsehirsen seg med rekordfart.

Mange bønder og hageeiere kjenner ikke til ugresset eller vet hvordan det ser ut: Dermed blir det stående og sender ut tusenvis av frø fra hver plante.

Tåler alt

Hønsehirse er svært levedyktig og tåler både skrinn jord, mye tørke og mye vann. Den vokser så fort at den tar knekken på andre planter. I Vestfold er det eksempler på at den fullstendig har tatt over gressenger, potet- og kornåkre, og dermed fortrenger matproduksjon.


– Hønsehirse dør ved sprøyting, men det medfører både utgifter for bonden og er et miljøproblem, sier Jon Randby, fagsjef hos Fylkesmannen.


Nå tar Norsk landbruksrådgiving Viken på Gjennestad et krafttak for å informere om uvesenet, og Fylkesmannen bidrar med penger.


– Vi informerer på bondetreff og driver forsøk for å hindre at hønsehirsen spirer, sier Ingvild Evju, rådgiver ved kontoret.
Evju forteller at hønsehirsen ikke spirer før jorden har en temperatur på 15 grader. Det skjer vanligvis i overgangen mellom mai og juni.

Si ifra

Hønsehirse er spesiell ved at den fortsetter å spire gjennom hele sommeren.


– Dermed nytter det ikke å luke bare én gang. Ser du at naboen din har hønsehirse i åkeren eller i kjøkkenhagen, da må du ikke nøle med å si ifra. Dette er et felles problem, sier Evju.

–Brenn den opp!

Når uvesenet er dratt opp, er det viktig å ikke legge det i mat- eller hageavfall. Det fører til at frøene bringes videre.


– Bonden bør dra det opp og la det tørke til det kan brennes. Grav ei grop og fyr opp. Da overlever ikke frøene, sier Jon Randby.

Hageeiere og hobbygartnere kan bruke en enklere metode:

– Det er bare å dra det opp og brenn det i ovnen, for eksempel med litt papir, råder Thorleif Müller, leder i Bondelaget i Vestfold.

Kan få egen lov

Hønsehirse har kommet til landet via fuglemat, ballast og med såfrø, og problemet er så stort, at det vurderes å lage en egen lov eller forskrift.


– Fra før er det bare floghavre som har sin egen forskrift i Norge. De som vet de har floghavre på eiendommen plikter å bekjempe den effektivt. Vi regner med at det kommer en tilsvarende regel for hønsehirse. Det er nå til vurdering i Vitenskapskomiteen for mattrygghet, sier Randby.


Komiteen skal lage en risikovurdering og arbeidet med denne starter til høsten.


– Det viktigste nå er å lære seg hvordan planten ser ut, luke den bort og brenne den opp, sier Ingvild Evju.