Nå er det blitt mye enklere å skille seg

BRUDD: Rundt halvparten av alle ekteskap ender i brudd. Før måtte du fylle ut fysiske papirark for å søke separasjon og skilsmisse. Nå kan du enkelt gjøre dette på nett.

BRUDD: Rundt halvparten av alle ekteskap ender i brudd. Før måtte du fylle ut fysiske papirark for å søke separasjon og skilsmisse. Nå kan du enkelt gjøre dette på nett. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Noen tastetrykk, og vips så har du levert elektronisk søknad om separasjon eller skilsmisse. Allerede dagen etter at Fylkesmannen i Vestfold lanserte tilbudet, kom den første søknaden.

DEL

– Befolkningen blir mer og mer digital. Vi er vant til nettbruk på alle kanter, og for mange er det tungvint og rart å sende et papirbrev, sier Reidun Mangrud, kommunikasjonssjef hos Fylkesmannen i Vestfold.

Overgangen fra papirbunker til digitale dokumenter er naturligvis i full sving også i offentlig sektor. Flere tjenester hos Fylkesmannen i Vestfold er blitt digitalisert, selv om det fremdeles er mulig å gjøre ting på gamlemåten.

– Det er viktig å understreke at de nye digitale mulighetene ikke erstatter noe eller stenger folk ute – de er et supplement, påpeker Mangrud.

– Folk som ikke har tilgang til data, ikke er så gode til å lese, ikke snakker så godt norsk, synes det er litt skummelt å fylle ut noe elektronisk eller av andre grunner vegrer seg, kan fremdeles bruke de gamle kanalene. De kan ringe oss, be om et møte eller fylle ut fysiske papirskjemaer, sier hun.

Fikk du med deg denne saken om ekteskap? Diakonen sa opp jobben etter vedtaket om homovielse

Digital skilsmisse

Disse tjenestene tilbys digitalt hos Fylkesmannen i Vestfold i dag:

■ Søke om separasjon/skilsmisse

■ Sende meldinger som inneholder personopplysninger, og bruke sikker pålogging via bruk av Bank-ID

■ Søke om fri rettshjelp

■ Levere høringsuttalelser

I løpet av året blir det også mulig å søke askespredning etter dødsfall, både for pårørende og for deg selv når du dør. I tillegg skal også fylkesmannens brev til deg komme i din digitale postkasse såframt du ikke reserverer seg.

LES OGSÅ hva parterapeuter med trøbbel fant ut: – Det er mye billigere å oppsøke hjelp enn å ende med skilsmisse 

De tenker ikke på at epost nærmest er som å sende slik informasjon på et postkort.

Unn Pedersen, arkivleder, Fylkesmannen i Vestfold

Fire av ti søker på nett

I januar i fjor ble det mulig å søke separasjon via nett. Elektronisk søknadsskjema for skilsmisse ble tilgjengelig i oktober i fjor.

LES OGSÅ hvordan skilsmisse rammer barna: To hjem-barn får ulikt tilbud

– Allerede dagen etter lansering var separasjonsskjemaet i bruk. Men ingenting tyder på at flere ønsker å bli separert eller skilt fordi det nå er lettere å søke, sier Unn Pedersen, arkivleder hos Fylkesmannen i Vestfold.

Så mange vil skilles på nett

Etter at Fylkesmannen i Vestfold åpnet for elektronisk søknad om separasjon (januar 2016) og skilsmisse (oktober 2016), har mange par valgt denne løsningen. Hittil (per 23. mars 2017) er tallene for elektroniske søknader slik:

■ Separasjon: 279
■ Skilsmisse: 103

Kilde: Fylkesmannen i Vestfold

11 separasjonssøknader kom elektronisk i januar i fjor. I januar i år var antallet 23, noe som vil si at nå søker fire av ti separasjon digitalt. Andelen elektroniske søknader har økt fra i fjor, men det totale antallet separasjonssøknader er stabilt. 

– Generelt er digitalisering og digitale postkasser en stor fordel for innbyggerne. Det ligger tilgjengelig for deg og du slipper å lete etter papirdokumenter i skuffer og skap, sier Pedersen.

DIGITAL ØKONOMIOVERSIKT: 4. april kan du sjekke hvor mye du får igjen på skatten 

Blir mer effektivt

Digitaliseringen hos fylkesmannen og i øvrig offentlig sektor er ikke bare for å forenkle tilbudet til innbyggerne. Effektivisering av offentlige tjenester er minst like viktig.

Når folk selv fyller ut informasjon digitalt, er mye tid spart. Tid som ellers går bort i postgang, til skanning av dokumenter, registrering og tasting inn i systemer og papirarkivering på rett sted.

Tid spart i flere ledd betyr også raskere saksbehandlingstid, eksempelvis av søknader om separasjon og skilsmisse. Foruten å kutte tid og mellomledd, minimerer elektroniske løsninger også feilkilder.

Sensitivt? Ikke bruk epost!

Arkivleder Unn Pedersen fraråder folk å bruke ordinær epost med personsensitive opplysninger når noe skal sendes til fylkesmannen.

– Mange gjør det, men de tenker ikke på at epost nærmest er som å sende slik informasjon på et postkort, sier hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

PÅ VIKENDE FRONT: Papirarkivet hos Fylkesmannen i Vestfold, der Unn Pedersen er arkivleder, er massivt. Men stadig mer blir digitalisert, noe som blant annet korter saksbehandlingstiden.

PÅ VIKENDE FRONT: Papirarkivet hos Fylkesmannen i Vestfold, der Unn Pedersen er arkivleder, er massivt. Men stadig mer blir digitalisert, noe som blant annet korter saksbehandlingstiden. Foto:

– Epost er ikke kryptert. I stedet for å sende oss epost i eksempelvis barnevernssaker eller dokumenter med personlige helseopplysninger, bør man bruke sikker melding med Bank-ID-pålogging. Da kommer informasjonen kryptert og rett inn i arkivsystemet vårt, og så henter vi den rett til den saken den hører til, sier hun.

Hvordan du sender sikker melding, kan du lese mer om på fylkesmannens nettside.  

Kan se byggesøknaden din

Rundt årsskiftet 2017/2018 skjer det et digitalt framskritt i OEP, som står for Offentlig Elektronisk postjournal. Her journalføres all post som går til og fra statlige myndigheter, for eksempel Arbeidstilsynets pålegg, rundskriv fra departementene eller når byggesøknaden din havner hos fylkesmannen.

Mye av denne OEP-posten er unntatt offentlighet grunnet personopplysninger, konkurransegrunnlag og annet. Slik skal det fremdeles bli, men fra nyttår blir innsyn for journalister, privatpersoner, bedrifter, organisasjoner og andre enklere i sakene som ikke inneholder sensitiv informasjon.

I stedet for å be om og få tilsendt dokumentene slik man må i dag, blir mange dokumenter da publisert i fulltekst, slik at man kan lese uten å be om innsyn.

Artikkeltags