Gå til sidens hovedinnhold

Vilt og fint på leir

Artikkelen er over 2 år gammel

4H Vestfold er selvsagt med når 1.000 ungdommer fra hele landet storkoser seg på landsleir i barne- og ungdomsorganisasjonen 4H denne uka!

Innsendt

For mange 4H-ere er det å reise på leir utvilsomt høydepunktet i 4H-året, og landsleir er noe helt spesielt. I år er mer enn 1000 ungdommer og voksne samlet på Øksnevad videregående skole i Klepp kommune i Rogaland. Av disse reiste vi 54 ungdommer fra hele Vestfold.

Fugletitting, historisk vandring og tur til Preikestolen

En av deltakerne på årets leir er Håvard Kjellsen Bjerke (17 år) fra Rapp 4H i Våle. Mandag, tirsdag og onsdag har det vært aktivitetsdag på leirprogrammet. Da reiser deltakerne på egenvalgte aktiviteter hvor de både kan oppleve og lære mye nytt. Håvard har vært på fugletitting, historisk vandring og tur til Preikestolen.

– Vi så 43 forskjellige fuglearter, og det var veldig interessant og morsomt.

Håvard forteller at de på fugletitting først fikk se hvordan man merker fugler på ringmerkingsstasjonen på Jæren. Etter dette hadde de reist til en strand i nærheten hvor det var et samlepunkt for veldig mange forskjellige trekkfugler. Han forteller at det er mange fra hele landet som reiser dit for å kikke på fugler.

– Jeg var også på noe som egentlig het strandtur, men når vi ankom ble vi ledet inn i noen huler som igjen ledet inn i noen gamle tyske bunkre. Videre ble vi ledet litt rundt på forsvarsverket av en guide som var veldig kunnskapsrik. Det forsvarsverket var veldig sentralt for å forsvare mot britene og de allierte under krigen. Etter det tok vi oss en tur i Hå sentrum. Der var det festivalklart for Tall Ships Races. Til slutt dro vi til en campingplass med strand i nærheten der vi kunne bade.

FAKTA OM 4H LANDSLEIR OG 4H

4H Landsleir blir arrangert annet hvert år. Leiren går på rundgang i fylkene.

I år er mer enn 1000 ungdommer og voksne samlet på Øksnevad i Klepp kommune i Rogaland.

Dette er en teltleir, og vi har fått låne bygg og flotte områder på Øksnevad videregående skole til årets leir.

Voksne og ungdommer i komiteen har jobbet i to år med å lage til leir.

Slagordet for årets leir er «Vidle, fine og blaude»

Ungdommene får være med på alle slags aktiviteter, og vi sprer oss over hele Jæren, vi skal til Eigersund, Bryne, Sandnes, Stavanger – og Preikestolen i Forsand kommune.

4H er en landsomfattende barne- og ungdomsorganisasjon. Formålet vårt er å utvikle samfunnsengasjerte ungdommer med ansvarsfølelse og respekt for natur og mennesker. Mottoet vårt er «å lære ved å gjøre».

4H Norge har nesten 14 000 medlemmer fordelt på cirka 600 klubber over hele landet. Medlemsalderen er 10-25 år.

4H Rogaland er arrangør av årets landsleir. 4H Rogaland består av 37 klubbar (inklusive Rogaland Aktive Alumner) med til saman 1401 medlemer. I Rogaland har me også ein 4H-gard: Vitengarden på Kvia.

 

Den tredje dagen var Håvard på tur til Prekestolen.

– Vi tok buss og ferje til Preikestolen fjellstue. Derfra gikk vi de 4 kilometerne opp til Preikestolen. Det var veldig mange internasjonale turister der, og det var litt vanskelig å komme til for å ta bilde på kanten, men jeg fikk noen bilder allikevel. Etter å ha hvilt litt, nytt utsikten og tatt noen bilder tok vi turen ned igjen og ble busset tilbake til leiren.

Håvard runder opp med at alle aktivitetene var veldig gøy, selv om strandturen var litt misvisende.

Livet på leir

Totalt reiste vi 54 deltakere fra Vestfold på landsleir i år. På leirområdet bor hvert fylke samlet på hvert sitt tun, og deltakerne benytter tiden til å bli kjent med 4H-ere fra hele landet.

– Det beste med å være på leir er å være med gode venner, så klart! Du har alltid venner på leir som du kan gå til, og du får alltid nye. Det beste er at alle er venner og at du kan prate med hvem som helst uten å tenke noe mer over det. På 4H-leir kan man være seg selv, og man slipper å «#8220;prøve så hardt»#8221; for å være kul. Til vanlig henger jeg med folk fra hele Vestfold, men på leir får jeg muligheten til å treffe folk fra hele Norge. Jeg har også blitt kjent med en IFYE (International 4H Youth Exchange) fra Taiwan som heter Juan-Nan, forteller Ørjan Komma (18 år) fra Aktiv 4H i Kvelde.

Mina Schjerven (16 år) fra Firkløver 4H i Svarstad skyter inn at det er skikkelig mye kule fagaktiviteter som du aldri hadde opplevd hvis du ikke var på 4H leir (for eksempel bølgesurfing, historievandring, utstein kloster og Egersund sjokoladefabrikk).

Hele fylket i sving

Det er 4H Rogaland, med sine 37 klubber, som er arrangør for årets landsleir. Landsleiren arrangeres annethvert år, og den går på rundgang mellom fylkene.

– Vi har hatt folk fra alle kriker og kroker av Rogaland i sving for å lage leir, og vi er svært stolte av leiren vår og alle kjekke ungdommene som har vært her denne uka, sier leirsjef Asle Østbø.

Kommentarer til denne saken