Husøykveld på bedehuset: «Med båt til byen»

LANG HISTORIE: Her er båten fra 1909.

LANG HISTORIE: Her er båten fra 1909. Foto:

Av
DEL

Jan Erik Larsen skal ha et bildekåseri om rutebåttrafikken i Tønsberg-distriktet. Vi får bl.a. høre om de tre dampbåtene «Tønsberg», «Oscar» og «Jarlsberg» som gikk fra Tønsberg til Christiania/Oslo. «Jarlsberg» gikk helt til 1954 og er den mest kjente av båtene. Flere av de tilstedeværende har reist med «Jarlsberg», og vi skal få noen glimt fra en slik reise. Båtene var innom Husøy, bl.a. med gjester til Borge hotell.

Rutebåtene revolusjonerte kommunikasjonene i distriktet. En rekke forskjellige båter, drøyt 20 i tallet, har seilt  i Tønsberg-distriktet.  «Telegraph» var den første og startet opp i 1863. 

Båtbygger Anton S. Hansen fra Husøy drev sammen med sine  sønner Hansens Motorbaatcompany. De satte den første motordrevne rutebåten, «Thor l» i trafikk i 1906. Snart fulgte de opp med tre båter til. Husøymannen Marinius Hansen førte først «Thor ll», så fikk han sin egen båt, «Fram». Midt på 1920-tallet overtok rutebilene det meste av trafikken. Også her gjorde Husøy-karene seg sterkt gjeldende.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags