Kartreff i særklasse

Sjølyst-bussen med sjåfør Johan Almquist til v og kartreffleder Reidar Krøgli

Sjølyst-bussen med sjåfør Johan Almquist til v og kartreffleder Reidar Krøgli Foto:

Av

Reidar Krøgli har ledet turer med Sjølyst-bussen rundt om i Vestfold 168 ganger siden 1999.

DEL

InnsendtFem ganger i vårsemesteret og fire ganger på høsten inviterer Sjølystsenteret på Nøtterøy sine mannlige medlemmer til turer med en minibuss, som lånes av Leganger Hansens Legat, til forskjellige bedrifter, og andre severdigheter rundt om i Vestfold. Det er den energiske gruppeleder i vanngymnastikk, Reidar Krøgli, som i 19 år har planlagt og ledet treffene. Til sammen har det blitt ett hundre og sekstiåtte treff.

Tirsdag 4. september 2018 gikk turen til Namløsskogen på Østerøya, som ikke ligger så langt fra Tønsberg tønne. På Namløs har tusenkunstneren Sveinung Danielsen i flere år arbeidet med å beplante og utvikle eiendommen. Å komme dit er nesten som å vandre i en botanisk hage med urter, lin, blomster, frukt og bær. Framfor alt er det beundringsverdig at Sveinung har bygd opp ei mølle som blir drevet med vannkraft, og hvor korn blir kvernet til mel. Melet blir til brød som grilles i en bakerovn. Sveinung har også fått til et ildsted for utvikling av tjære og et sted for bearbeiding av lin.

Eiendommen, som ligger litt avsides fra hovedveien, er omgitt av skog og fjellknauser, og har fin utsikt mot Mefjorden. Stedet blir ofte besøkt av skoleklasser og andre som vil lære om markens grøde og få undervisning om hvordan folk levde for 100 år siden. Sveinung har fram for alt jobbet mest med å anlegge vannfall og kornmølle, og det har sin historie.

l 1997 hadde Sveinung vært langt opp i Selbu i Trøndelag for å finne en egnet stein som han kunne meisle ut til en kvernstein. Etter en slitsom tur over myr og fjell uten hell, ble han både trett og oppgitt. Om dette fortalte han til karene fra Sjølyst at han i sin fortvilelse tok opp et testamente fra sin lomme og fikk et ord fra Salme 121: «Jeg løfter mine øyne mot fjellene. Hvor skal min hjelp komme fra? Min hjelp kommer fra Herren, himmelens og jordens skaper». Etter det fant han på underlig vis emner til kvernsteiner som etter en strevsom prosess ble hugget til og montert i mølla i Namløsskogen.

Det var artig å følge Sveinung fra mølleanlegget til den nostalgiske bakerovnen som var bygget utendørs. På forhånd hadde Sveinung gjort ferdig en brøddeig, og karene fra Nøtterøy fikk bake hvert sitt brød. Mens 14 brød ble stekt, tok «mølleren» oss til et ildsted hvor han forklarte hvordan tyrived av furu ble brent til tjære.

Så dro vi ned til neste attraksjon. Utafor ei bu ble det demonstrert hvordan linstrå ble behandlet og omgjort til garn. Sveinung dyrker lin, som han senere spinner, farger og vever. Han viste fram løpere og tok på seg en busserull han selv hadde vevd og sydd. Ved synet av rokken han spinner på, kunne en uvilkårlig minnes den gamle visa: «Det er rokken som spinner i stua. Spinner drømmer om fortidens gang».

Etter litt tid var brødene stekt og lagt på bordet. Vi fikk skåret skiver av eget brød, fikk smør, ost og syltetøy som pålegg, og saft til drikke. Men før det minnet Sveinung oss om at ikke alle hadde det så godt som oss. Derfor siterte han fra et spesielt bordvers: «Noen har mat, men kan ikke spise. Andre kan spise, men har ikke mat. Vi har mat, og vi kan spise. Derfor vil vi Herren prise».

Etter tre timer var det tid for hjemreise, og alle fikk pakket inn sine brød for å ta med hjem. Denne turen sto absolutt i særklasse, og maken til turopplevelse hadde ingen tidligere vært med på. Ventelig vil den 86 år gamle Reidar Krøgli og sjåføren Johan Almquist fortsette med kartreff. I 2017 fikk Reidar tildelt kommunens frivillighetspris, og neste år kan det feires 20-års jubileum for kar-treffene; Et enestående tilbud som Sjølyst-sentret har all ære av.

Send tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort. Send oss noen linjer med bilder fra et arrangement som du ønsker å dele i TB.

Artikkeltags