Det finnes folk som mener alt er i live. Til og med steiner. Andre forstår at, jo da steiner kan bevege seg, men det er fordi noen har kastet dem.

«Tenk om alle ting har bevissthet?» spurte Morgenbladet nylig. Ja tenk om det. Jeg skal styre unna den fjollete, men akk så trendy panpsykismen, men skal likevel skrive noen linjer om hvor vanskelig det kan være å skille mellom de levende og de døde.

Hvordan vet vi om klumpen på stranda er i live? Den kan være en råtnende klase av tang og fiskeslo – altså organisk materiale. Men det er ikke det vi snakker om, vi spør om tingen kan være i live i seg selv.

Den er myk og sleip, du tar deg i å tenke på «The Blob», og bilder fra gamle b-filmer flimrer for ditt indre øye. Det er nå du må begynne å krysse av på lista over levende og døde.

Du kan starte med å se om den beveger seg. Bevegelse er ofte et tegn på liv, men ikke alltid. Du kan også se etter om «blobben» endrer form, kanskje vokser. Dette er heller ikke et bombesikkert tegn. Mange døde materialer reagerer på temperatur.

Du kan forsøke å pirke borti den, og se om den reagerer på noen annen måte enn geleen du serverte til ungenes bursdag. Forsøker den å stikke av, er den helt klart i live, men begynner den bare å disse, er du like langt.

Og så videre.

Kort sagt: Levende ting må kunne spise, vokse, formere seg, reagere, tilpasse og utvikle seg, være bygget opp på en ordnet måte, og så videre.

---

Og om du nå lurer på hva Tunstad rører med, så forstår jeg deg. Min plan er å si noe om virus.

Virus har ikke bare plaget oss det siste året, de har plaget oss i millioner av år, de har drept milliarder, formet verdenshistorien. Likevel vet vi ikke om de er i live.

Virus er små, tusen ganger mindre enn bakterier, og de er enkle; bare litt arvestoff pakket inn i proteiner. De er faktisk så latterlig enkle at et poliovirus kan beskrives med en kjemisk formel (C332 652H492 388N98 245O131 196P7501S2340). Du kan ikke beskrive et menneske på denne måten …

I tillegg oppfører de seg nokså sært, de kan tilbringe år som døde partikler, før de våkner igjen.

Spørsmålet er som sagt om virus i det hele tatt lever. Og som vi så på stranda – det er ikke lett å si.

Er for eksempel DNAet i live? Det er tross alt bare et molekyl, en tråd av atomer, satt sammen på en bestemt måte. DNA gir opphav til deg og meg, og vi er i live, men er DNAet selv levende?

Jeg nevnte noen kriterier for å kunne regnes som levende. Virus feiler på flere av disse. De beveger seg antakelig ikke selv, er ikke bygd opp av celler, kan være partikler osv.

Når de entrer kroppene våre, opptrer de imidlertid som høyst levende vesener.

Hver enkelt av de milliardene av celler du har i kroppen – i hårrøttene, i hjertet, i huden, på tunga – overalt – inneholder et komplett DNA-molekyl, som altså er oppskriften for hvordan man kan lage deg. Det som skjer når kroppen angripes av virus, er at de trenger inn i cellene dine, tar over DNA-molekylet, og gir det en ny arbeidsinstruks. Kroppen din begynner nå å lage nye virus, og snart strømmer de ut i horder – det er ikke rart du føler deg dårlig.

Virus kan både fødes og formere seg, altså – riktignok på en for oss uvanlig måte.

I tillegg kan de dø. Når vi behandler virussykdommer med antivirale midler, er det nettopp for å drepe dem.

Og de utvikler seg. De nye mutasjonene vi hører om, er virus som tilpasser seg lokale forhold – i England, Russland, Kina eller Sør-Afrika. Slik sett, er virus definitivt en del av den biologiske verden.

Når vi snakker om virus, snakker vi altså om dette merkelige området, et sted mellom levende og død.

Når det gjelder den ukjente blobben på stranda, så kan jeg forstå deg hvis du er litt betenkt, i møtet med det ukjente.