Ba om slåsskamp uten regler og fikk grisebank

ÅSTED: Det var en slosskamp her ved Shell på Tveiten, og følgene etterpå, som ga en dom for hortensmannen.

ÅSTED: Det var en slosskamp her ved Shell på Tveiten, og følgene etterpå, som ga en dom for hortensmannen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Hortensmannen i 20-årene møtte i retten tiltalt for to tilfeller av gatevold. Han ble dømt for det ene, frikjent for det andre. I begge tilfellene var det ofrene som startet slåsskampene.

DEL

(Gjengangeren) Voldssaken 20-åringen ble frikjent for skjedde for temmelig nøyaktig for ett år siden, ifølge dommen.

Ble liggende

Etter krangel på utestedet Glassmagasinet i Horten sentrum ble både tiltalte og fornærmede bedt om å forlate utestedet. De gjorde så, men for fornærmede var ikke det nok. Han ville fortsatt gjøre opp, og det på tørre never.

Han var tross alt «street fighter». Dessuten lovte vennene hans at de skulle «betale sykehusregninga» for mannen som var hans motstander og som endte som tiltalt.

Alt var klart for en gatekamp; Den obligatoriske håndhilsingen før kampen, og enigheten om at det var «no rules» - ingen regler. Når de også var enige om at det ikke skulle være «tapping», som betyr at man ikke slutter selv om den andre slår hånda i bakken for overgivelse, ble det en hard og voldsom kamp. Den endte med at han som ba om slåsskampen ble liggende.

LES OGSÅ: Dømt for vold mot samboeren – nå skal de gifte seg

Enige om kamp

Alle vitnene, også fornærmedes venner, mente at det hadde vært en grei nok kamp med hortensmannen som den rettferdige vinner.

Selv om slåsskampen hadde vært både blodig og voldsom, innså tingretten og sorenskriver Morten Miland Thomsen at dette var et oppgjør mellom to samtykkende voksne som hadde blitt enige om reglene, eller mangel på slike, på forhånd.

Det gjaldt også den fornærmede, taperen som med sine bruddskader i ansiktet og kutt i øret var utpekt som offer i tiltalen.

– Tiltalte frifinnes. Slagsmålet skjedde på fornærmedes initiativ og stadige oppfordringer. Han tilbakekalte heller aldri samtykket. Tiltalte avsluttet da han oppfattet at fornærmede ikke var i stand til å forsvare seg, skriver sorenskriveren i dommen sin.

Preg av gjengjeldelse

Når det gjelder den tiltaltes andre slåsskamp, ved Shell bensinstasjon på Tveiten i våres, ble han derimot dømt. Selv om han mente at det var nødverge da han grep inn for å redde en kamerat som var i klammeri med flere andre, og som dessuten lå nede med en annen oppå seg, var tingretten av en annen mening.

Da denne situasjonen var løst, gikk tiltalte over på en annen aggressiv kar ved bensinstasjonen.

Han slo fornærmede to ganger, den andre gangen så hardt at mannen fikk et fem centimeter langt kutt i panna som måtte sys. Retten mener at han dermed gikk godt over grensa. 

– Det andre og avgjørende slaget mot fornærmede bærer preg av å ha vært en gjengjeldelse og skjedde da den umiddelbare nødvergesituasjonen var over, konstaterer sorenskriveren i sin dom.

Da det gjaldt hortensmannens tiltalte narkotikamisbruk og inntak av to ecstasytabletter var det greit for begge parter. Hortensmannen tilsto og retten dømte.

LES OGSÅ: Frikjent for familievold

Dommen

De tre tiltalepunktene skulle etter lovsamlingen gitt hortensmannen i 20-årene fengsel i rundt fem måneder, men etter å ha sett på omstendighetene valgte retten å gå ned til fengsel i 90 dager, hvorav 60 av dem er betinget med to års prøvetid.

Årsaken til reduksjonen er at offeret i den første voldsepisoden framprovoserte og ba om slåsskampen. Samt det faktum at tiltalte har tatt ansvar og søkt behandling for sine voldshandlinger.

Hortensmannen ble også dømt til å betale 2.456 kroner til offeret fra Shell for utgifter han fikk etter å ha blitt skadet, samt saksomkostninger på 4.500 kroner til staten.

– Jeg er veldig fornøyd, og aksepterer dommen med glede, sa den dømte hortensmannen til sin forsvarer, advokat Helge Hjetland, da han fikk resultatet.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.