Trekker tilbake statsborgerskapet til terrordømt drammenser

Kamil Jalal Fatah fra Drammen ble tidligere i sommer dømt til 7,5 års fengsel for terrorplanlegging.

Kamil Jalal Fatah fra Drammen ble tidligere i sommer dømt til 7,5 års fengsel for terrorplanlegging. Foto:

Kamil Jalal Fatah fra Drammen fikk norsk statsborgerskap i fjor. Nå har Kunnskapsdepartementet instruert UDI om å trekke det tilbake.

DEL

(Drammens Tidende) Kunnskapsdepartementet opplyser om dette i en pressemelding mandag kveld. Kamil Jalal Fatah (46) fikk norsk statsborgerskap i fjor, selv om han var tiltalt for terrorplanlegging i Italia.

Det innebar at han som norsk statsborger ikke kan utleveres, ettersom Norge ikke utleverer egne statsborgere. Dette har vakt reaksjoner og kunnskapsminister Jan Tore Sanner ba i juli om en forklaring fra Utlendingsdirektoratet (UDI).

– Jeg har bedt UDI om en redegjørelse av hva som har skjedd i den aktuelle saken. Jeg har også bedt UDI vurdere om det er grunnlag for å tilbakekalle statsborgerskapet, uttalte Sanner.

I dag ble det klart at Kunnskapsdepartementet har instrurert UDI om å trekke tilbake statsborgerskapet til mannen som er terrordømt sammen med Mulla Krekar i Italia.

– UDI kjente ikke til den italienske straffesaken da de behandlet søknaden om statsborgerskap, og saken ble derfor ikke oversendt kunnskapsdepartementet for vurdering og avgjørelse. Mannen opplyste heller ikke selv om dette da han søkte om statsborgerskap, heter det i pressemeldingen.

I juli ble Fatah dømt til 7,5 års fengsel for terrorplanlegging sammen med Mulla Krekar. Italienske myndigheter mener at Krekar var lederen i terrornettverket Rawti Shax og at Fatah var hans høyre hånd og budbringer.

Nettavisen skriver at de får opplyst at mannen også er pågrepet av norsk politi. Dette bekreftes av mannens forsvarer, Solveig Høgtun.

– Han er pågrepet av politiet, men jeg kjenner ikke bakgrunnen for det. Jeg er også varslet om at hans statsborgerskap blir trukket tilbake, sier Høgtun, til Nettavisen.

– Jeg er overrasket over at det ble fattet et vedtak uten noe forhåndsvarsel. Jeg vet per nå ikke om det foreligger en utleveringsbegjæring heller, sier forsvareren videre.

Artikkeltags