Mads Gjermundsen står ved en YX-stasjon og fyller tom bensintank full denne fredagsmorgenen. Hadde han ventet noen timer, kunne han risikert å betale 20 øre mer per liter.

Årsaken til at flere bensinstasjonskjeder vurderer å øke prisen på bensin er orkanen Harvey, som herjer i Texas, der flere store oljeprodusenter holder til. Flere raffinerier har måttet stenge ned. Det gir økt innkjøpspris for drivstoff også i Europa, siden prisen på oljeprodukter styres av verdensmarkedet. CircleK øker prisene med 20 øre for bensin og 10 øre for diesel. Det skriver nettstedet E24.no.

– Vanligvis er jeg flink til å fylle bensin mandag morgen, når den er billigst. Nå må jeg en tur til Oslo, og hadde tom tank. Derfor fyller jeg nå, sier Gjermundsen.

LES OGSÅ: Nikolai ble fakturert for høyere bensinpris enn skiltet på Esso lokket med

– Prisen burde gått ned

– Hva tenker du om at bensinprisen kanskje øker med 20 øre på grunn av Harvey?

– Det har alltid forundret meg hvordan katastrofer i andre land gir økt drivstoffpris i Norge. I slike tilfeller vil jeg tro Norge selger mer olje og gass – og likevel øker drivstoffprisen her. Det burde jo vært motsatt, sier Mads Gjermundsen.

– Men 20 øre er vel ikke så mye?

– Når man kjører 40.000 kilometer i året utgjør det ganske mange penger.

Overfor E24.no påpeker kommunikasjonssjef Knut Hilmar Hansen i Circle K at lokal konkurranse kan føre til at drivstoffprisene ikke øker overfor kundene.

LES OGSÅ: 2. januar 2017: I dag våkner du til tidenes høyeste bensin og dieselpris

Egentlig skulle drivstoffprisene falt. E24 skriver at nordsjøoljen Brent har falt fra 52 til 51 dollar per fat, og kronen har styrket seg mot dollaren. Normalt skulle det gitt lavere drivstoffpriser i Norge. Nettstedet påpeker videre at Norge er blant landene med høyest bensinpris i verden målt i felles valuta, men bensinutgiftene til en norsk sjåfør er likevel langt lavere i forhold til inntekten enn i de fleste andre land.

Men egentlig bruker småpenger på bensin

I gjennomsnitt bruker norske bileiere 0,58 prosent av inntekten på drivstoff. Sjåfører i USA bruker 1,81 prosent av inntekten, tyske 1,03 prosent, viser en oversikt økonominettstedet Bloomberg har laget.

Gjennomsnittlig månedslønn i Norge var 12.350 kroner i 1986, ifølge ssb.no. 30 år etter, i 2016, var den 43.300 kroner. Typisk bensinpris i 1986 var cirka 4,57 kroner literen, ifølge denne oversikten på dinside.no. På Uno-stasjonen i Nedre Langgate kostet bensinen 15,76 kroner per liter fredag morgen, dieselen 14.44 kroner. Det betyr at lønningene og prisnivået på bensin har gått omtrent hånd i hånd de siste 30 årene.

Søndagskvelder, mandagsmorgener og torsdager er gjerne bensin- og dieselprisene tre-fire kroner lavere.

LES OGSÅ: Bensin kan bli opptil en krone dyrere neste år