Gå til sidens hovedinnhold

Drøm og virkelighet i hjemmet

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er slik i livet at det ofte er stort sprik mellom hvordan ting burde vært, og hvordan de er. I dagliglivet, det som har med hus, hage, husholdning og interiør gjør det seg ofte gjeldende. Her er fire punkter:

1. Handle dagligvarer

Drømmescenario: Vi handler alt til hele uka på lørdag. Har en fysisk tavle/et digitalt verktøy (som jeg antar det finnes mange av) hvor vi, når vi kommer på varer vi trenger, skriver de inn. Vi sørger for alltid å ha et stort lager av dopapir, tannkrem, vaskemiddel, osv. Vi trenger kun dra korte turer på butikken utenom dette – kanskje én gang på en uke.

Realitet:Vi klarer ikke å planlegge hva vi skal ha i løpet av en uke - det er for lang tid. Hvordan vet vi hva slags middag vi vil ha? Kanskje har vi kjøpt grøt til torsdag, men det frister overhodet ikke. Og skulle vi for en gangs skyld ha planlagt, kjøpt inn grøt til torsdag, så kommer vi på noe annet vi heller har lyst på. Vi går stadig tom for dopapir, tannkrem og vaskemiddel. Hvorfor kjøper vi ikke inn et lager? Vet ikke. Vi småhandler på vei hjem fra jobb, etter trening, opptil to ganger per dag. I sulten tilstand, faller for fristelser.

2. Utnyttelse av frukt og bær i hagen

Drømmescenario: Vi følger godt med på hva som skjer i hagen. Hver dag i den aktuelle sesongen går vi ut og plukker inn epler som har falt på bakken. Vi rensker ripsbusker, solbærbusker og andre bærbusker. Stigen settes i morelltreet. Vi spiser og sparer. Underveis lager vi syltetøy, saft og likør. Ethvert spiselig produkt som befinner seg i hagen utnyttes.

Realitet: Det går plutselig opp for oss at eplene er modne. Forlengst. De fleste ligger på bakken, råtne. Vi samler inn de resterende og legger i fruktfatet. De ligger der og råtner i stedet. Vi er for sene i avtrekkeren når det gjelder bærene, og fuglene forsyner seg.

3. Ordning och reda

Drømmescenario: Vi kaster, selger eller gir bort ting fortløpende. Gjør ofte opp status. Har hyller med gjennomsiktige bokser fra Jula eller Biltema i kjellerbod og på loft. Sortert etter kategori. Én kategori – ett sted, fritt etter ryddeguru Marie Kondo. Sommerklær byttes ut med vinterklær og legges på en fast plass, gjenkjennelig fra årstid til årstid. Kort sagt: Et idiotsikkert system i bunnen av tingenes økosystem.

Realitet: Det som skal kastes, selges eller gis bort forflyttes til en transittilværelse i kjellerbod eller loft. Det kommer seg videre kun hvert jubelår eller sjeldnere. Gjennomsiktige bokser står på handlelista, men per nå består oppbevaring av plastposer og pappesker. Innholdet kan kun identifiseres ved gjennomroting. Alle katagorier er jevnt fordelt over hele huset, både i lagrings- og boareal.

4. Orden i klær

Drømmescenario: Bunadsskjorta vaskes, tørkes, strykes og henges inn i skapet umiddelbart etter bruk.

Realitet: Bunadsskjorta vaskes, tørkes og henges inn i skapet etter bruk. Stryking skjer i panikk natt før ny bruk.


Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.