Gå til sidens hovedinnhold

Drømmen om sofaen i Sandefjord

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fortell meg hva du søker på på finn.no, og jeg skal fortelle deg hvem du er ... Kanskje er det ikke fullt så enkelt, men noe er det i det. Hva drømmer vi om? Hva ønsker vi oss? Ordene vi taster inn i søkerfeltet der vi sitter og kjeder oss på bussen, i pausen på jobben, sier kanskje noe om hvilke endringer vi kunne tenke oss i livet.

Finn.no lager hvert år en topp 10-liste med mest brukte søkeord. I 2017 var det «småbruk» som toppet lista på landsbasis. Tilbake til naturen, et enklere liv, stresse ned. Småbrukerdrømmen er nok et uttrykk for mange trekk ved vår tid som klimaspørsmålet og tidsklemma.

Lista for 2019 foreligger naturlig nok ikke ennå, men for 2018 topper dette ordet søkevanene våre: Sofa. Fulgt av sykkel, hagemøbler, Rolex og Louis Vuitton. Deretter: Gis bort, TV, småbruk (har falt ned til en åttende plass), spisebord og kommode. Vi er altså i all hovedsak ute etter møbler og luksus.

LES OGSÅ: Han frykter det verste, for snart er det jul: – Nei, jeg ønsker meg ikke bartendermaskin som kan mikse 300 drinker

Men ser vi på Vestfold, er bildet et litt annet. Her er vi aller mest opptatt av .... Sandefjord. Det skal dere ha, Sandefjord, noen har gjort en god jobb der, med å selge inn byen. Vestfoldinger har et stort stedsfokus. Stokke ligger på tredje, tett fulgt av Larvik på fjerde, Andebu på plass nummer sju og Stavern på niende plass. Og Tønsberg? Ikke på lista. Her må noen kjenne sin besøkelsestid. Hva skal vi gjøre for å komme med? Jeg trodde vi var så populære? Har vi blitt for selvgode, og sovet i timen?

Og på plass nummer to? Sofa. Ellers: Hagemøbler (5), gis bort (6), sykkel (8) og snøfreser (10). Ingen Rolex, ingen Louis Vuitton. Vi er en jordnær gjeng her i fylket. Men vi vil tydeligvis flytte? Helst til Sandefjord.

Ser vi på et sammenlignbart fylke, Østfold, er det bemerkelsesverdig likt. Her finner vi steder som Fredrikstad, Halden, Kråkerøy, Gressvik og Moss. Og på andre plass? Sofa. Som i Vestfold, er hagemøbler, gis bort og sykkel representert. I tillegg til det gode, gamle småbruket.

LES OGSÅ: – Det har vært en del av meg som lever i håpet om å bli ferdig. Fornuften seirer, det er sjelden vare hos meg

Ser vi på de andre fylkesoversiktene, er det mange gjengangere: Selvfølgelig sofa. Og hagemøbler og sykler og snøfresere og småbruk. I Troms er i tillegg spikertelt populært. Mens i Sogn og Fjordane, der er det geografien som rår. Alle de ti øverste plassene innehas av vestlandssteder som Luster, Årdal, Førde og Stryn. Og øverst i Oslo? Louis Vuitton og Rolex. Med Gucci på tredje plass. På fjerde? Sofa. Etterfulgt av Chanel.

Så får vi overlate til sosiologene å tolke hva disse resultatene sier om oss. Imens får vi legge oss i sofaen vår i Sandefjord, fortsette å søke på finn.no og vente på listene for 2019.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.