Vårt overforbruk har for lenge siden gjort at vi har mer enn det vi trenger, og med stadig økende sirkulærøkonomi har de fysiske og ikke minst de digitale arenaene for å gi videre det man selv ikke har behov for blitt flerfoldige. Jeg har selv vært del av flere. Tre, for å være eksakt, men nå bare to.

Gjennom disse gruppene på Facebook har jeg hatt gleden av å bytte til meg en del ting, og blitt kvitt litt av det jeg ikke trenger, men jeg har samtidig merket meg en klar tendens. Det store flertallet av tilbydere av brukte klær, sportsutstyr og annet, ønsker seg produkter kjøpt i butikk tilbake. Det kan være alt fra det litt generelle "en sjokolade" til ganske spesifikke ønsker som "vaskemiddel kjøpt hos Europris". Det fikk meg til å reagere, for det er jo ikke bytting, slik bytting er tenkt å være.

LES OGSÅ: Her finnes det en egen byttebod: – Det er bare å forsyne seg av det som finnes i hyllene her

Egentlig er det jeg har observert bare en komplisert måte å drive salg på. Selgeren (altså den som har noe å bli kvitt) ber kjøperen (den som vil ha gjenstanden) kjøre en omvei til butikken, bruke penger på et produkt, for så å ta det med dit gjenstanden befinner seg. Å tro at dette bidrar til mindre forbruk og et bedre miljø er direkte selvbedrag. Omveien kan også være ganske stor. Bor man på Eiktoppen, men vil bytte med noen på Nordre Eik, som vil ha vaskemiddel fra Coop, må man først ned til byen. En strekning man ellers kunne gått til fots.

Da jeg tok opp denne problemstillingen i de tre gruppene jeg er/var medlem av, var mottagelsen lett blandet. Et litt ironisk innlegg, der jeg ville bytte bort en Norvegia ble etter ganske kort tid slettet i to av disse gruppene. Det ble først noe diskusjon i kommentarfeltet under, men administratorene i disse gruppene ville ikke ha det slik særlig lenge. En kort oppfølging førte til at jeg ble utestengt fra en gruppen Tønsberg Byttesirkel Det var flere som støttet mitt syn, og som reagerte på at det jeg tok opp ble gjort innenfor rammene av normal høflighet. Likevel har jeg nå altså bare to arenaer å bytte på.

Argumentene jeg ble møtt med var varierte. "Det kan jo være folk trenger mat," sa flere. Jeg sliter med å tro på at folk med tomme kjøleskap bytter bort eiendeler for å fylle det. Det typiske er at man ønsker seg noe enkelt, som en ost, fire Pepsi Max eller andre mindre mengder mat. Og var det unntaket, ville det ikke vært et problem. Men det har blitt normen.

LES OGSÅ: Trenger du litt økonomi-inspirasjon? Her får du flere hundre sparetips fra leserne våre

Middelklassens gode samvittighet

Og det er denne normen som fører til alle de ekstra turene til butikken, der byttere må bruke penger, i tillegg til å ta omveien, for å skaffe varene som skal til for å gjennomføre bytte. Og varer som brus, sjokolade, potetgull og annen snacks er virkelig ikke noe man trenger i nød. Det er i alle tilfeller ikke det jeg ville prioritert om det var skrantent både i skafferiet og kontoen.

LES OGSÅ: Her kan de juble, takket være folk som Kenneth: – Nå har vi stålkontroll


Jeg er ganske sikker på at tanken bak byttesirkler egentlig er at man helst bytter brukt mot brukt, og slik burde jo også være, skal man få bukt med overforbruk og redusere karbonavtrykket vi påfører kloden.

Men du skal ikke pirke i den gode samvittigheten til middelklassen, for da blir du utestengt. All ære til de som har tatt initiativ til å starte disse sirklene, men det er kanskje ikke utelukkende negativt å vurdere om hensikten med slike tiltak har blitt oppfylt, eller om man bare har skapt kompliserte salgssystemer. Jeg er uansett overrasket over hvor smal muligheten er for å diskutere dette internt i flere av gruppene.