Vi har nettopp markert Holocaustdagen. Alle oppegående mennesker tar avstand fra nazistenes avskyelige gasskamre, og massedrapene på jøder, funksjonshemmede, homofile, sosialister, sigøynere og andre «mindreverdige» - og dr. Mengeles avsindige «medisinske forsøk» på levende mennesker.

Historien må ikke gjenta seg, sier vi. Og så gjør den det – foran øynene våre. Om vi vil se. Og ta det inn over oss.

LES OGSÅ: Ulla og Vestfoldarkivet arkiverer hatytringer: – Måten man snakker om hverandre har endret seg

Journalist i Dagbladet, Gunnar Thorenfeldt, med bakgrunn fra Tønsberg, laget en oppsiktsvekkende og grusom reportasje om flyktningeleire i Libya. De baserer seg på omfattende dokumentasjon fra CNN, FN, WRC. FN har i en rapport dokumentert omfattende overgrep mot flyktninger og immigranter i Libya. Womans Refugee Commision har utarbeidet en rapport som beskriver blant annet seksuell vold, voldtekt av menn med penis eller objekter, menn som ble tvunget til å voldta andre, også døde mennesker, tortur, inkludert brannskader og lemlesting og elektrosjokk mot kjønnsorganene, kastrering og amputasjon av penis, tvungen incest. En tvilling ble tvunget til å voldta sin tvillingsøster, voldtekt av barn helt ned til seks år. Ofte med dødelig utgang.

LES OGSÅ: Det er 80 år siden andre verdenskrig startet. Nå er nazistene igjen i norske gater.

Man vil helst ikke tro det. Vi orker ikke. Men det skjer. Hver dag. I flyktningeleire i Libya, men også i andre nord-afrikanske land og i Tyrkia. I leire finansiert av EU. Og av Norge. Gjennom Frontex – som igjen er en organisasjon innen Schengenavtalen. Som Norge er med i. I Libya, som Norge var med og teppebomba, i frihetens navn.

Vi er moralsk medskyldige i det som skjer, ene og alene fordi EU og Norge ikke vil ha flyktninger til vårt kontinent. Det er bedre at de dør, voldtas, mishandles. Enn at Norge skal måtte ta i mot mer enn den minimumskvota som regjeringa har bestemt – da Frp satt i regjering.

LES OGSÅ: Fremskrittspartiet sa nei til å ta imot flere flyktninger – mente man burde kartlegge integreringsarbeidet bedre

Et opprør

Jeg vil ta til orde for et opprør mot denne politikken. I humanismens navn. I minnet fra nynazistenes konsentrasjonsleire. I motstand mot avhumanisering og umenneskeliggjøring av vår egen samvittighet. Vi skal ikke tåle så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv. For hva blir det igjen av oss dersom vi stilltiende aksepterer at disse medmenneskene skal ofres for at vi skal beskytte oss mot dem. Fordi de er svarte? Fordi de ikke er akkurat som oss? Fordi de bærer et håp om et bedre liv? Blir vi ikke alle nazister – innvendig – på denne måten? Det åpner seg en avgrunn der vi sier vi vil bygge broer. Den avgrunnen er vi i ferd med å falle ned i. Hitler må le høyt fra det hinsidige.

LES OGSÅ: Glemte Kriser - De uønskede menneskene

Hva kan vi gjøre? Hva kan du gjøre? Vi kan for eksempel støtte Dråpen i havet – med penger eller med konkret innsats. Dra til Hellas ei uke om du kan. Alle monner drar. Men det blir en dråpe i havet. Den svenske sangeren Marie Bergman sa det alt på 70-tallet: «Ingen kommer undan politiken». Vil du endre det forferdelige som skjer, handler det om politikk. Om en annen politikk enn den som rår. Om forandring.

Det må bygges en opinion i vårt land fram mot valget 2021 som stiller helt konkrete krav om en ny, medmenneskelig flyktningepolitikk. Da må vi slutte å finansiere disse leirene. Da må vi stille politikerne i eget land og EU til ansvar. Sammen med opinionen i andre europeiske land, FN og menneskerettighetsorganisasjoner. Vi må kreve at ethvert parti som stiller til valg i Norge i 2021 forplikter seg til å arbeide for en helt annen, raus og medmenneskelig politikk. Hvis de skal fortjene din stemme. Du har makt til å forandre – hvis du ønsker forandring.