Jeg husker spesielt en gutt på ungdomsskolen som hadde mye kviser. Han møtte aldri blikket ditt, og var sjeldent med på sosiale aktiviteter. Hele året gikk han i høyhalset genser, selv i gymtimer. For ikke lenge siden møtte jeg han i butikken. Han hadde ikke lenger kviser, men store, dype arr i huden. De innvendige «arrene» var nok verst. Kvisene hadde tatt fra ham ungdomstiden.

Han skulle hatt hjelp den gangen, rask hjelp. Jeg har ofte tenkt på den gutten. Som fastlege er jeg opptatt av kviser av to grunner: Før det første får jeg anledning til å snakke med ungdom, for det andre kan jeg tilby behandling som hjelper. Ofte spør jeg ungdom om det er noe mer de vil snakke om når jeg først har dem på kontoret.

Dersom jeg ser at de har mye kviser og ikke tar det opp selv spør jeg rett ut: «Hva tenker du om kvisene dine»? Til nå har jeg bare gode erfaring med å spørre. For mange unge med plagsomme kviser får ikke hjelp. Ungdom skal ha lav terskel for å oppsøke fastlegen dersom kvisene plager dem.

Kviser opplever nesten alle tenåringer i kortere eller lengre perioder. Det ser ut til å være en økning av kviser blant skolebarn, som settes i sammenheng med tidligere pubertet. 15-20 prosent av tenåringene har moderat til alvorlig kvise angrepet og vil trenge behandling.

Hva er kviser?

Talg som blokkerer utløpet fra hårsekker og talgkjertler kalles hudormer. I huden har vi bakterier som sammen med blokkerte talgkjertler fører til betennelse, det vil si rødfarge og hevelse. Dette påvirkes av hormoner. Kviser inndeles i forskjellig alvorlighetsgrad, og kan behandles deretter.

Det er mange myter om hva som gir kviser. Arv er den viktigste enkeltfaktoren. Noen erfarer at stress og inntak av fet mat forverrer kviser, men det er en underordnet forklaring. Derfor trenger mange behandling.

Spør legen!

Har du spørsmål om ung helse til Cathrine Abrahamsen?

Send en e-post til [email protected].

Du kan også stille anonyme spørsmål.

Hva hjelper?

I dag har vi gode hjelpemidler for kviser. Det er veiledning om vask og rens av huden, kremer, og tabletter for de mest alvorlige tilfellene. Flere fastleger forskriver tabletter som kan behandle kviser, slik at henvisning til hudlege er ikke alltid nødvendig. Mange vet ikke at det finnes effektiv behandling for kviser. Derimot er det god tilgang på produkter uten dokumentert effekt. Mange lures til å tro at de kan bli kvitt kviser med dyre kremer og behandlinger i hudpleiesalonger. Produkter som selges mot kviser har ofte ingen dokumentert effekt, annet enn en slankere lommebok.

Hvorfor skal vi behandle kviser?

Kviser kan ha stor innvirkning på livskvaliteten som ofte undervurderes. Ungdom med kviser har ofte lavere selvtillit og kroppsoppfatning og flere psykiske plager enn andre ungdommer. Det rapporteres også om mer depresjon, angst og selvmordstanker. Forskning viser også at voksne med ubehandlet alvorlige kviser har høyere arbeidsledighet og lavere sosial status.

Kjære forelder

Hvis ungdommen din er plaget med kviser, så spør om de ønsker hjelp Ikke la dem lide seg gjennom det. Bestille time hos fastlegen. Ungdomstiden er preget av mange kroppslige og mentale forandringer som de må gjennom. Men å plages med kviser kan de slippe - de behandler vi.