Gå til sidens hovedinnhold

Dugnad er en sterk offentlig sektor

Da er annerledesåret 2020 snart over, et år som har vært, og er krevende for de fleste. Vi ser mer enn noen gang betydningen av sterke fellesskap og gode velferdsordninger.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Et godt helsevesen ute i kommunene, og på alle våre sykehus er avgjørende når vi utfordres som nå. Økonomiske ordninger som sikrer alle et minste minimum når krisen rammer familien. Sykelønnsordninger som gjør at vi kan være hjemme fra første dag, og ikke minst mulighet for å ta vare på barna våre når smitten herjer.

Dette er en velferdsstat som koster, og heldigvis er de aller fleste enige om at vi ønsker å bidra slik at vi fortsatt kan ha det trygt i Norge. Skattenivået i Norge er ikke høyt, og de av oss som har faste godt betalte jobber bidrar gjerne.

Men allikevel ser vi at offentlig sektor sliter: I landets kommuner og fylkeskommuner jobber man intenst for å begrense konsekvenser av "ostehøvelkutt", for lave overføringer, reduksjon i inntekt, nye oppgaver og krevende sammenslåingsprosesser.

LES OGSÅ: Grete (52) er SVs nye håp til Stortingsvalget neste år: – Jeg er dypt ydmyk og takknemlig

Vi har i Vestfold og Telemark nå vedtatt neste års budsjett, og som alltid er det en krevende øvelse å finne midler til gode og smarte tiltak og prosjekter. Det er ikke lønnsomt å utsette forebyggende arbeid, vedlikehold av veier, reduserte kulturtilbud eller nødvendige investeringer i klimatiltak. Det blir alltid dyrere når regningen kommer.

Desverre er det denne negative spiralen vi nå ser, og med regjeringspartier som helst vil fjerne det fylkeskommunale nivået, undrer man seg over det som nå skjer. Sammenslåinger som få har ønsket, oppgaver som er mer ressurkrevende enn nyttige og for lave overføringer er realiteten.

LES OGSÅ: Wizz Air ut av Norge!

177 millioner mer

Vi i SV ønsker å satse på det regionale nivå, et nivå som evner å se helhet og yte gode tjenester i hele fylket. Men for å kunne gjøre det må vi ha et økonomisk handlingsrom, ellers blir konsekvensen at vi sparer oss til fant.

I SVs alternative statsbudsjett ville Vestfold og Telemark fått over 177 millioner mer enn i dag, og det sier seg selv at da hadde vi hatt mulighet for å forebygge og vedlikeholde, heller enn å betale dyrt i ettertid.

LES OGSÅ: Vil bruke mer på asfalt og skole

Vi håper alle 2021 vil gi oss bedre kår enn året som nå er over, men det krever et nytt politisk styre.

Godt nytt år.

Kommentarer til denne saken