Verken barn eller våre firbente venner må glemmes i sommervarmen. Hvert år advarer en rekke aktører, fra NAF til Mattilsynet og veterinærer om at det blir altfor varmt i bilen når sola står på – gjerne raskere enn man tror.

Vi bestemte oss for å sjekke det ut. At den stillestående lufta i bilen blir både fort og for varm, kan vi mildt sagt bekrefte.

Se videoen øverst i saken!

LES OGSÅ: Får du maur i huset er det lett å fjerne, men dette skadedyret er noe helt annet: – Det er et helvete

Steg til 60 varmegrader i en voldsom fart

Da vi målte hvor lang tid det gikk før temperaturen ble altfor høy inni en parkert bil som sto i sola, var resultatet nesten overraskende.

 

Ved start holdt bilen rundt 20 grader inni.

Deretter skrudde vi av bilen og startet stoppeklokka.

Da gikk det bare fem minutter før gradestokken, som vi hadde plassert i passasjersetet, viste hele 60 grader.

LES OGSÅ: Ble vitne til svaneslåsskamp: – Jeg var sikker på at en av dem skulle dø

– Man kan ikke la hunden bli hjemme hele sommeren

«Skal bare» ditt og «skal bare» datt kan dermed bli en grusom affære for hunden i baksetet dersom sola står på og man glemmer seg et øyeblikk. Men, skal man la hunden bli hjemme, da?

– Man kan selvsagt ikke la hunden bli hjemme hele sommeren. Av og til er man nødt til å ha den med seg selv om det er varmt ute. Da er det en del ting man må passe på, sier hun.

Parker alltid i skyggen og sørg for å ha alle vinduene godt nede så luft kommer inn. Ha også med ekstra vann til hunden, er Bugges viktigste råd til hundeeiere.

– Og selv om man ikke parkerer når sola er framme, er man nødt til å gå ut og sjekke jevnlig – for det kan forandre seg fort, sier hun.

Hva gjør man hvis man oppdager at en hund sitter innesperret i en varm bil?

– Dersom hunden sitter og peser, er det tegn på at det begynner å bli for varmt. Forsøk å få tak i eieren, for eksempel via registreringsnummeret på bilen. Gjør du ikke det, ring politiet. Dersom heller ikke de kan hjelpe, kan man faktisk bryte seg inn i bilen selv om hunden virkelig lider, forteller hun.

– Da kan det kanskje være lurt å ha noen vitner til stede så det ikke blir ord mot ord i ettertid, råder Bugge.

Se Mattilsynets tips til hva du bør gjøre hvis du ser en innesperret hund eller har å gjøre med en allerede overopphetet hund i bunn av saken!

Dette gjør du om du ser en hund innesperret i en varm bil

  • Forsøk å lokalisere bilens eier ved å sende SMS til Statens vegvesen (koster 3 kroner). Tast inn registreringsnummeret og send meldingen til 2282.

  • Kontakt politiet dersom du ikke får tak i eieren. Er situasjonen akutt, og politiet ikke kan hjelpe, kan du bryte deg inn i bilen selv.

Tegn på at hunden er overopphetet kan være at den er ustø, peser kraftig, er forvirret, har tørre og røde slimhinner i øyne og munn, har forhøyet kroppstemperatur og økt puls. I alvorlige tilfeller vil hunden besvime, og i verste fall dø.

Dette gjør du dersom hunden er overopphetet

  • Reager raskt og væt hele hunden med vann, enten ved å dusje den, legge den i badekar eller legge et vått håndkle rundt. Pass på at vannet ikke er for kaldt, for da kan hunden gå i sjokk.

  • Hunden bør kjøles ned til omtrent 39 grader.

  • Ved alvorlige tilfeller bør hunden få oppfølging av veterinær. Den kan ha behov for å få tilført væske eller andre medisiner.

    Kilde: Mattilsynet