(Sandefjords Blad)

Det var onsdag morgen at Dyrebeskyttelsen i Sandefjord og Larvik fikk inn en tips om at det lå to døde kattunger langs E18 i Sandefjord.

Dyrebeskyttelsens folk reiste til stedet og fant de to kattene ihjelkjørt i veibanen. Måten de ble funnet på, gjør at Dyrebeskyttelsen mistenker at noen kan ha kastet dem ut av bilen i fart.

– Kattene lå mange hundre meter fra hverandre. Så små kattunger kryper gjerne sammen når de blir redde, sier nestleder i Dyrebeskyttelsen, Vigdis Gyring.

Rundt 14 uker gamle

Hun forteller at de anslår at kattungene var rundt 14 uker gamle da de døde, og at det er høyst usannsynlig at disse kattene skal ha funnet veien ned til E18 på egen hånd.

– Det er naturlig at katter blir påkjørt i trafikken av og til, men små kattunger som dette oppholder seg ikke på motorveien, sier Gyring.

LES OGSÅ: Kattungene Silje og Felix ble dumpet på en parkeringsplass

Politiet er blitt varslet, men det har ikke blitt opprettet en anmeldelse. Gyring håper noen kan ha sett hendelsen, og kontakter Dyrebeskyttelsen så de kan finne ut hvem som eventuelt står bak dumpingen av kattene.

Forstår ikke

Hvordan noen kan få seg til å kvitte seg med levende dyr på den måten, er en gåte for Gyring.

– Jeg skjønner ikke hvordan disse folkene kan se seg i speilet, eller sove om natten.

Gyring forteller at det er første gangen de mistenker at noen har kastet dyr ut av en bil i fart, men at det stadig dukker opp saker der folk har forlatt kattene sine for å dø.

Senest for et par uker siden fant de en pappeske med fire kattunger, deres mor og en annen ungkatt, som noen hadde reist fra.

Trenger en holdningsendring

Mens Dyrebeskyttelsen sjelden får meldinger om hunder som har blitt reist fra av eierne sine, mener Gyring det er en mye lavere terskel for å kvitte seg med katter.

– Hunden har verdi, mens katten er søppel, tenker mange. Vi gir bort katter, men selger hunder. Når man får noe gratis har det ingen verdi, sire Gyring.

LES OGSÅ: Alle som har et hjerte for dyr kan bli frivillige

Hun mener det trengs en holdningsendring blant dyreeiere for at katter skal ses på som mer verdifulle. Blant annet kan man begynne med å ta betalt for katter.

– Vi oppfordrer folk til å ta penger for kattene sine. Man bør ikke gi bort dyret sitt, sier Gyring.

Tar imot kattunger

Dyrebeskyttelsen i Sandefjord og Larvik jobber iherdig med å omplassere katter som blir funnet på gata, eller som har blitt gitt bort av eiere som ikke lenger kan ta vare på dem. Spesielt kattunger får prioritet hos dem, og de er enklere å omplassere enn voksne katter.

– Vi strekker oss veldig langt for å hjelpe folk som vil omplassere kattunger, sier Gyring.

Kattungene som ble funnet langs E18 på onsdag ble tatt hånd om av de utsendte fra Dyrebeskyttelsen. Nå håper de at dersom noen var vitne til at kattene ble kastet ut av en bil, tar de kontakt med politiet.