Gå til sidens hovedinnhold

Dyster statistikk

Artikkelen er over 1 år gammel

At Tønsberg er blant de store kommunene i Norge hvor det brenner mest i forhold til innbyggertallet, er en topplassering vi ikke kan leve med.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

.Her er det selvfølgelig ikke «konkurransen» med andre byene som betyr noe, men at hver brann representerer en tragedie, først og fremst når liv går tapt, men også når folk mister hus og hjem og store økonomiske verdier blir flammenes rov.

Slik vi tolker statistikken og kommentarene fra brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen er det ingen enkeltstående faktor som forklarer hvorfor det brenner såpass ofte her lokalt sammenlignet med andre store norske kommuner. Da er det heller ikke noe enkelt svar på hvordan vi skal få antallet branner ned. Snarere snakker vi om et bredt spekter av tiltak, der private boligeiere og næringslivet må bidra, men der det også trengs en styrket offentlig innsats.

Boliger er mest utsatt, derfor bør vi alle spørre oss om vi har gjort nok for å forebygge brann hjemme. Men enkelte grupper er mer utsatt for å omkomme eller bli skadet enn andre. Det gjelder eldre og uføre, mennesker med nedsatt funksjonsevne, psykiske lidelser eller rusmisbruk. Disse gruppene trenger hjelp til å forebygge brann og brannskader, og ikke alle har pårørende som kan bidra. Trolig må flere etater inn i bildet, både brann- og feiervesen, hjemmetjenesten og andre.

Vi forventer at Tønsbergs politikere ser en oppgave i å få ned antallet branner. Å starte et prosjekt der folk fra forskjellige virksomheter i kommunen samarbeider kan være et naturlig sted å begynne.

Kommentarer til denne saken