(Nettavisen): Spådommene til Christian Anton Smedshaug, daglig leder i Agri Analyse, er dårlig nytt for norske forbrukere.

– Skal vi sikre de som produserer mat, må vi sikre at de har råd til kostnadene. Matprisene må reflektere prisen på de økte innsatsfaktorene for bøndene, sier Smedshaug som for tiden også vikarierer som statssekretær i Klima- og Miljødepartementet.

Han mener det er uunngåelig med høyere priser i matbutikken.

Konsekvenser av Ukraina-krigen

Kostnadene for matprodusenter i hele verden har gått i taket – og norske bønder slipper ikke unna. Utfordringene står i kø. Rekordhøye priser på mineralgjødsel, diesel, strøm og kraftfôr krever sitt.

Avlingene må gjødsles og husdyrene må ha mat.

Russland er en svært viktig leverandør av livsviktige næringsstoffer som fosfor, kalium og nitrogen til gjødselproduksjon. Det krigførende landet står for 25 prosent av de livsviktige innsatsfaktorene i verdens gjødselproduksjon som trengs for å få planter til å vokse.

Verdens største gjødselprodusent, norske Yara, har for lengst merket Vestens sanksjoner mot Russland. De har varslet at de ikke vil være i stand til å produsere nok gjødsel til verden.

Yara var derfor tidlig ute med å advare mot konsekvensene av handelsboikott av Russland. Skyhøye priser på gjødsel og for liten tilgang på de livsviktige næringsstoffene fra Russland er en direkte konsekvens av Vestens sanksjoner.

Les også: Tidligere styreleder i Nøtterøy slår tilbake etter anklager om økonomisk utroskap: – Et temmelig skittent spill

Kjøttet vil bli dyrere

Smedshaug understreker at både korn- og husdyrbonden har fått økte kostnader.

– Når også husdyrproduksjonen har blitt vesentlige dyrere, må det tas ut i høyere priser i markedet. Hele inflasjonsspiralen må justeres for å få stabilitet i Norge, sier han.

Smedshaugs mener at vi må forberede oss på at prisene på kjøtt vil bli høyere. Konsekvensene av dyrere innsatsfaktorer og råvarer, men også dårligere tilgang vil forplante seg i det norske landbruket i flere år fremover.

– Vi snakker om år med relativ høyere priser og usikker prisutvikling. Det er vanskelig å se for seg at at Norge ikke vil ha en vesentlig prisøkning, sier han.

Samtidig understreker han at vi har vært bortskjemte med stabilt lave priser i mange år. Nå er altså gullårene over, ifølge analytikeren.

– Hvor lang tid vil det ta før vi kommer i balanse igjen?

– Historisk sett er en normal lengde for å komme i syklus igjen fem til syv år. Hvis dette startet i 2020 er det fem år igjen, sier han.

LES OGSÅ: Charlotte (36) ønsket seg barn, men hadde ingen mann: – Jeg var klar til å starte prosessen alene

Rekord

Allerede før Russland invaderte Ukraina i slutten av februar var det problemer med stigende matpriser og forsyning av varer . Pandemien har skapt flaskehalser hvor det blant annet har vært og er manko på containere. Krig, pandemi, dårlige avlinger, skyhøye olje- og energipriser har stor innvirkning på tilgangen til mat i fattige land.

Det har vært en rekord i FNs matvareprisindeks (FAO), som i mars steg til sitt høyeste nivå noensinne. Vegitabilske oljer, korn og kjøtt var alle på sitt dyreste noensinne og opp 34 prosent det siste året.

FAO dekker viktige råvarer som korn, vegetabilske oljer, kjøtt, meieriråvarer og sukker.