For de som nå går siste året på ungdomsskolen tok pandemien de to første årene, og nå mister mange skoletid på grunn av streik. Det er ikke vanskelig å tenke seg at de som sliter på skolen nå er lette ofre for rus og verving til ekstremisme. Mange timer uten noe å gjøre gjør barn og unge til lette ofre for manipulasjon fra usunne miljøer.

Vår sønn ble vervet i første klasse på videregående av ekstreme og farlige grupper innen Islam. Han var en ungdom som søkte svar på internett. Vipps, så var han med i en farlig gruppering med ytterliggående muslimer. Vi hadde år med trusler på hans liv og på vårt. Han har viet sitt liv til å forebygge dette.

Alle lærere burde vise teateroppsetningen «Utafor» på skolene. Den viser hvor lett mann kan bli vervet til farlige ekstreme miljøer, særlig i en tid med så mye uro som nå. Det virker spennende, akkurat som å prøve rus og narkotika.

Politikere i hele Norge må ta dette alvorlig! Det er økning på alle fronter – trusler, slåssing og dop. Men det verste er selvmordstallene som øker. Dette er en farlig utvikling, og ungdommene selv roper varsku.

Det er mange som ikke kan norsk som nå skal prøve å hjelpe elever med lekser. Det er mange dyslektikere som skal gjøre lærerens jobb. Mange sliter med foreldre som ruser seg – hvem skal de gå til?

Norge opplever nå høy strømpris, økt rente, dyrere matvarer og trolig etter hvert økning i arbeidsledigheten. Mange jeg har snakket med sier at handelen nesten har stoppet. Kafeer og restauranter vurderer å stenge på grunn av de høye strømprisene og lite folk.

Det er viktigst at vi som naboer og medmennesker prøver å hjelpe. Flere steder er det tilbud om mat og lekser etter skolen, men dette krever frivillige. Har dere mulighet, så meld dere inn. Dere kan gjøre en stor forskjell. Det er mange som ikke går til sengs mette i Norge. Det er mange som trenger en trygg voksen noen timer, som de kan prate med.

Vi MÅ gjøre noe nå, alle sammen, ellers er jeg redd vi mister mange til rus og narkotika. Og ekstremisme.