Eldre kan miste muligheten til å dusje: – Det kan bli aktuelt om vi får begrenset tilgang på personell

DUSJ: Selv om beboerne på sykehjem og omsorgsboliger får dusje i dag, er det ikke sikkert de får det om kort tid. Det er et mulig koronatiltak å bytte ut dusj med lett vask. ARKIVFOTO

DUSJ: Selv om beboerne på sykehjem og omsorgsboliger får dusje i dag, er det ikke sikkert de får det om kort tid. Det er et mulig koronatiltak å bytte ut dusj med lett vask. ARKIVFOTO

Per onsdag er det fortsatt mulig å få en dusj i omsorgsboliger og på sykehjem når hjemmetjenesten kommer på besøk. Personellsituasjonen i koronautbruddet kan imidlertid endre på dette.

DEL

Denne uken gikk det ut informasjon til brukere av hjemmetjenesten at dusj kan bli byttet ut med lett vask. Det fikk pårørende til å undre seg, og peke på viktigheten av hygiene under koronautbruddet.

LES OGSÅ: Slik er det å være på jobb under krisen

Det går raskere enn i normale tider

– I normale tider er det slik at man tenker seg veldig godt om før man sender ut et forslag, slik dette var et forslag på smitteverntiltak. I disse koronatider går det veldig mye raskere, og da blir det også forslag som trekkes tilbake, sier virksomhetsleder Gullik Dokken, og sikter til den daglige idémyldringen som pågår for å sikre minst mulig omfang av smitte.

– Det stemmer ikke at beboere ikke får dusje mer i dag. Men det kan bli tilfelle fremover. Smitteverntiltak må sees i sammenheng med brukeropplevelse og tilgang på personell. Blir det vanskelig å få nok personell, er dusj noe vi vurderer å ta bort midlertidig.

LES OGSÅ: Bemanningsbyråene må hive seg rundt: – Behovet for arbeidskraft har økt drastisk

Jobber for å få ned antall besøk

Han påpeker at det er viktig for hjemmetjenesten å sikre gode tjenester til brukerne, og ivareta deres sikkerhet. Mangel på personell og smittevern kan imidlertid bety en stopp på dusjing.

– Vi jobber for å få ned antall besøk, for å unngå smitte av beboere og hjemmesykepleien. I forhold til dusj vil det vurderes først individuelt, sier Dokken, før han påpeker:

– Men det er ikke slik per nå.

Tønsberg kommune baserer sitt virke på Folkehelseinstituttets anbefalinger. Råd og tips til omsorgsleiligheter finnes her.

Artikkeltags