Gå til sidens hovedinnhold

Eldre og ensomhet: Korona'n har tatt ett år av mitt liv.

La meg med en gang si med store bokstaver: Jeg er absolutt for ungdom og jeg har all forståelse for psykiske problemer, ensomhet og vanskeligheter når det gjelder ungdom og korona.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Så skal man overhodet ikke sette grupper opp mot hverandre – riktig! Men det er rettferdig og riktig å ta med alle grupper som sliter under denne pandemien. Derfor – dette skal handle om eldre.

Vi eldre – vi er her vi også.

Korona'n har tatt ett år av mitt liv. Jeg har faktisk ikke så mange år å gå på. Min framtid er nå mye kortere enn min fortid. Jeg vet at når man er født, blir eldre og eldre så er det bare sånn at døden også kommer nærmere og nærmere. Nå har pandemien tatt ett år av mitt sosiale liv. Min framtid er usikker på helse. Min framtid er usikker på hvor lenge jeg klarer å være aktiv. Min framtid er å bli eldre, og for hvert år går det raskere til livets slutt. Mange eldre sitter på sykehjem og er så dårlige at de ikke lengre kan klare seg selv. Når man nærmer seg 70 vet man faktisk ikke når dette kan skje. Derfor er mitt sosiale nettverk så utrolig viktig – akkurat nå. Jeg har ingen tid «å kaste bort». Jeg tror mange er i samme situasjon som meg.

Min nye venn

Jeg har fått en ny venn. TEAMS. Teams følger meg ukentlig. Teams popper opp med foredrag, undervisning og møter – flere kvelder i måneden. Teams holder i alle fall en del av dagen opptatt og gjør at hjernen ikke helt «støver ned». Så kanskje er jeg en av de heldige som har Teams til å hjelpe meg gjennom korona’n? Teams og trening gjør mye. «Krise» har det vært når treningssentrene i perioder har vært stengt. For selv med Teams begynner ensomheten og mangelen på sosialt samvær å tære på kreftene. For ikke å snakke om når alle serveringssteder og butikker var stengt. Jeg må si at TV, nettbrett og Netflix overhodet ikke kan erstatte levende mennesker og sosialt samvær.

Ensomhet

Mange med meg som er alene og litt opp i årene bruker butikker/ kafeer til å komme ut litt, ta en kopp kaffe, gå og se litt – sånn bare for å se et annet menneske og også treffe noen kjente. Det liksom ikke det samme med nett, mobil, Facebook, Chat og andre sosiale medier – fysiske mennesker gjør hverdagen lettere. Jeg er nok i den «heldige kategorien» fordi jeg er aktiv på sosiale medier og har Teams som venn selv om jeg er ensom. Men jeg lenger etter fysiske møter, jeg lengter etter å gå ut en kveld, jeg lengter etter å klemme. Rett og slett bare føle nærheten til andre mennesker.

Hva med andre?

Det er mange eldre som er ensomme. Vi er mange enker og enkemenn. Mange sliter med alderdomsrelaterte sykdommer. Hofter, knær, rygg vanskelig lekkasjer og krefter som svikter. Mange med rullator og med rullestol. Som sliter med balanse, svakhet i armer og ben og som fra før har hatt vanskeligheter med å komme seg ut. Dette med korona, avstand, munnbind og stenging av samfunnet gjør mange mer isolert enn før. Tror noen at eldre takler dette mye bedre enn andre? Er vi ikke mennesker som trenger like mye sosial kontakt som andre? Ofte når du blir gammel og alene har du ikke de mulighetene til sosiale nettverk som de yngre. Du mister tidligere venner, du kommer deg ikke ut på festivaler, fester, puber osv. Det er ofte ikke der eldre mennesker møtes. Når korona’n stenger for steder der eldre har sitt sosiale nettverk og bare en eller to kan møtes, er det ikke vanskelig å forstå at mange eldre nå er fryktelig ensomme. Uten muligheter til å besøke/få besøk av venner, barn og barnebarn.

Til slutt

Jeg er takknemlig for at jeg er frisk, at jeg kan trene og er aktiv på Teams og sosiale medier. Jeg er takknemlig for at jeg kan gå en tur og har hytte i nærheten. Jeg vet jeg har lite å klage over og at jeg er heldig stilt. Det er ikke mitt poeng. Poenget er at når jeg som har alt dette begynner å føle på ensomhet og slite med denne korona’n: Hvordan har andre eldre det som er mye mer isolert enn meg? Som i tillegg kanskje har dårlig helse og dermed ikke kommer seg ut i det hele tatt? Å takle denne «corona-tiden» er jammen ikke enkelt for noen!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.