Her er Nokias toppmobil

Det nye operativsystemet til Nokia, MeeGo, krever litt tilvenning.

Det nye operativsystemet til Nokia, MeeGo, krever litt tilvenning. Foto:

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

Skiller seg ut i design, men mangler det lille ekstra.

DEL

Nokia N9 skiller seg fra andre smartmobiler ved at den har et operativsystem uten en tradisjonell startskjerm og uten en eneste tast på fronten. Skjermen er 3,9 tommer stor, noe som i størrelse plasserer den midt mellom iPhone 4 (3,5 tommer) og Samsung Galaxy S II (4,3 tommer). Skjermteknologien er AMOLED, som gir svært god kontrast og klare farger. Skjermoppløsningen er 480 x 854 punkter.

Pen og solid

Karosseriet er støpt i plast, og selve telefonen kan minne om et plastrør som er kjevlet til det er 6,6 cm bredt og nesten flatt.

Skjermen på Nokia N9 stikker litt frem. Legger du den opp ned, er det med andre ord bare skjermen som berører underlaget, med de farer det gir for at glasset skal bli skadet.

Vi har forsøkt å ripe opp glasset på vår testmodell med en tapetkniv, og merker oss at det heldigvis skal svært mye til før glasset lar seg merke.

Mobil

ROBUST: Skjermen ligger utsatt til, men den tåler svært mye.

Ny mobil-bruk

Det nye operativsystemet til Nokia, MeeGo, krever litt tilvenning, ikke minst fordi du ikke har noe fast utgangspunkt i form av en startskjerm du kan returnere til ved et tastetrykk. I stedet bytter du mellom tre ulike skjermer ved å stryke med fingeren over glasset.

Det hele virker som en god idé, men i praksis kan det være litt vanskelig å få telefonen til å skjønne når vi vil bytte skjerm, og når vi bare vil flytte på noe inne i et program.

Siden MeeGo er et helt nytt operativsystem, er det også litt færre applikasjoner å velge mellom for nedlasting. Men mange av de vitktigste applikasjonene er på plass, og flere kommer til.

En av ulempene med MeeGo er usikkerheten rundt operativsystemets fremtid, ettersom Nokia skal bruke Windows Phone på sine fremtidige smartmobiler. Det kan få utviklere til å velge bort MeeGo når de skal skrive nye applikasjoner.

Mobil

PROGRAMMER: En egen skjerm viser alle programmer som kjører i bakgrunnen.

Rik på funksjoner

Nokia N9 har det meste av det du finner på andre smartmobiler, men mangler plass for minnekort. Den kan filme i HD og ta bilder med 8 megapiksler oppløsning. Både bildene og videoklippene holder høy kvalitet sammenliknet med andre mobiltelefoner.

Inne i Nokia N9 sitter en NFC-brikke. Dette er en liten brikke som kan sende ut og lese radiosignaler over svært korte avstander. Teknologien brukes blant annet i berøringsfrie nøkkelkort, heiskort og betalingssystemer. Men brikken i N9 kan bare brukes for å koble sammen tilbehør, lese NFC-merkelapper eller for å dele innhold.

Nokia N9 har en avansert nettleser som fungerer godt, men dessverre ikke så raskt som vi hadde håpet. Når du laster inn en nettside, tar det lang tid før innholdet vises, og i mellomtiden kan du se på ventegrafikken, et sjakkrutemønster.

Når hele siden er lastet, kan du zoome og flytte på siden med fingrene. Men flytter du litt raskt frem og tilbake, dukker sjakkmønsteret opp igjen. Flyten er ikke like god som på iPhone eller Android-mobiler i samme prisklasse.

Mobil

SIM: Nokia N9 har mini-SIM. Fra før har bare Apple brukt denne standarden.

Ingen revolusjon

Vi tror Nokia N9 med MeeGo vil bli en mobiltelefon med et for smalt marked til å bli noen bestselger. Når nyhetens interesse har lagt seg, har N9 egentlig lite nytt å bringe. Den skiller seg ut i design, og de fleste som har sett den beskriver den som lekker.

Men N9 er såpass dyr at den må ha det lille ekstra for å kunne hevde seg mot mobiler med Windows Phone, iOS (iPhone) og Android. Dagens utgave av N9 mangler rett og slett litt av den prosessorkraften som skal til for å drive en brukeropplevelse på høyde med det de tøffeste konkurrentene klarer.

Ønsker du en rask, enkel og smidig mobiltelefon, har Samsung Galaxy S II alt i alt bedre egenskaper enn det Nokia N9 kan vise til.

Ønsker du en funksjonsrik mobiltelefon med et enkelt og raskt brukergrensesnitt kan du vurdere iPhone 4 eller den kommende iPhone 4S. Forskjellen på de to er i korte trekk at 4S har bedre kamera og raskere prosessor enn iPhone 4

Les hele anmeldelsen på Amobil.no

Les også følgende saker:

Her er oktober-mobilene

Dette er HTCs nye supermobil

Mini Pro - en liten kjempemobil

Artikkeltags