Ute på Flintbanen er elevene i 8B i full gang med interne fotballkamper. Tilsynelatende ser det ut som en helt vanlig gymtime.
Men øyet bedrar.
Elevene driver med forskning.
På gummigranulat.
Det vil si de små gummibitene som kunstgressbanene er fylt med, og som gjør de myke å løpe på – men også forhatt av miljøforkjempere.
For de små, svarte rakkerne har en lei tendens til å snike seg ned i sko og sokker og lommer og bager, og bli med ut i nærmiljøet og inn i de tusen hjem etter endt økt.
LES OGSÅ: Lene og Kårstein om de helt nye kravene til kunstgressbanene: – Dette har vi jobbet for lenge
Vekk fra skolebenken
Lærer Martin Werner Karlsen bretter ut to hvite presenninger mens han forklarer elevene hva som skal skje. Og oss om bakgrunnen for det hele:
– Fra skolens side er tanken at elevene ikke bare skal sitte på skolen og gjøre oppgaver i realfag, men komme seg ut og undersøke den virkelige verden, sier han.
(saken fortsetter under bildet)
Han forklarer at dette er et ledd i skolens engasjement i den såkalte «Lektor 2»-ordningen fra Naturfagssenteret ved Universitetet i Oslo. En ordning som har som «mål å involvere skole og elever i reelle samarbeid og prosjekter på oppdrag fra lokale aktører i sin anvendelse av realfagene».

Etter 34 år ved samme arbeidsplass blir Karin sjef: – Trengte ikke betenkningstid!
Veies og måles
Det virker som elevene setter pris på oppgaven.
– Dette er i hvert fall bedre enn å ha vanlig skole, sier klassekameratene Marius, Edvard og Adrian mens de ligger på alle fire og plukker opp gummigranulater.
Elevene tømmer sko og rister klærne etter fotballøkten. Alle de små, svarte gummibitene strøs ut på den hvite presenningen. Så samles alt nøye opp i små poser, som skal tas tilbake til skolen og labben.
(saken fortsetter under bildet)
Mange tiltak er innført
Prosjektet startet med at 8. trinn ved Presterød ungdomsskole fikk et oppdrag av Flint fotball. Storklubben har gjort flere tiltak på anlegget bare det siste året for å begrense mengden av gummigranulater som slipper ut fra banene:
- Mur og tette gjerder rundt begge baner
- Forseglet flere innganger til banene
- Én hovedinngang pr. bane med rist for å fange granulater
- Børstestasjoner ved inngang/utgang baner og klubbhus
- Granulatfilter i alle kummer
- Egne snødepoter
– Vi er likevel interessert i nærmere undersøkelser rundt hvor mye gummigranulater som slipper ut fra banene, hvor utslippet virker å være størst, samt forslag til forbedringer, sier daglig leder Mona Habbestad i Flint.
Ikke minst kan elevenes arbeid gi viktige innspill når klubben skal i gang med å utrede et tredje kunstgressfelt på Flint.
– Flint Fotball har startet en prosess for å utrede utviklingen av en kunstgressbane nummer 3 på anlegget. Denne banen er det ønskelig å tenke miljøvennlig fra starten av. Funn og erfaringer fra undersøkelsene gjort av Presterød ungdomsskole vil være et viktig supplement i dette prosjektet, heter det fra Habbestad.
LES OGSÅ: Gjelden steg kraftig, men Kjell beroliger: – Vi har kontroll