Jeg er helt grunnleggende kritisk til politiet. Og jeg er absolutt motstander av den generelle bevæpningen som den forrige regjeringen gjorde til en nær sagt permanent uvane.

Men en del av den kritikken politiet har fått etter nedskytingen i Thereses gate, synes jeg er urimelig. Jeg mener de tar for hardt i de som nå retter skytset mot de tjenestemennene som var i ilden. Jada, det kan godt hende de var for trigger happy, det er mulig. Men det kan også hende de oppfattet at de var i reell livsfare, og handlet deretter; det er sterke indisier som tyder på det. Det er lett å sitte i sofaen og la seg opprøre. Men vi får la røyken legge seg før vi konkluderer. Hvis vi mener at politiet har en tendens til å handle overilt i skarpe situasjoner, bør vi ikke selv være overilte i vår kritikk.

Kritikken av psykiatrien er jeg derimot enig i; dvs., det er egentlig ikke psykiatrien det er noe galt med, det er politikerne som både ressursmessig og lovmessig har sviktet psykiatrien. For vi er nødt til å ha en gjennomgang både av lovverket, av hvordan psykiatrien er organisert og av midlene de har til disposisjon når to fryktelige hendelser har fulgt på hverandre.

For jeg tror faktisk at de aller fleste psykiatere her i landet vil si til politikerne det Churchill sa til Roosevelt da krigen raste på sitt verste: «Give us the tools, and we Will finish the job!»