Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Danmark endret kostholdsrådene for landet sitt for ikke lenge siden. I 2021 anbefaler de befolkningen å spise 350 gram kjøtt i uka eller mindre. I tillegg bør inntaket av belgfrukter øke med 100 gram dagen. Rådene er basert på behovet for næring, en sunn livsstil og nettopp en grønnere hverdag. Kommer Norge til å følge etter?
Så langt virker det ikke sånn. Staten subsidierer landbruk og blant annet «Opplysningskontoret for egg og kjøtt», også kalt matprat.no. Siden matprat ble stiftet i 2010 har de delt opplysninger og oppskrifter til norske husholdninger og skolen. Matprat driver nemlig Matopedia, som er en vanlig skolebok i mat og helsefagene. I deres strategiplan for 2021 kommer det fram at de er bekymret for at nordmenn spiser mindre kjøtt enn tidligere. De skriver så at «økt pengebruk på krisehåndtering og omdømmebygging er avgjørende for næringens fremtid». Vil det si at unger på barneskoler og ungdomsskoler vil lære at det er viktig å spise kjøtt for å få i seg proteiner eller at egg er best for helsa?
Studier og forskning kommer stadig med opplysninger og informasjon om hvordan å spise mer bærekraftig. Det kommer fram at hvis man spiser mer belgfrukter har det en positiv effekt på kropp, helse og ikke minst miljø. Hvorfor er det mer bærekraftig å spise belgfrukter enn kjøtt?
Ved produksjon av en kilo kjøtt slippes det ut 22,7 kilo CO₂-ekvivalenter, mot 0,7 kilo CO₂-ekvivalenter ved produksjon av en kilo bønner. Det vil si at man kan konsumere en kilo kjøtt, for samme utslippsmengde som ca. 32 kilo bønner. Produksjon av kjøtt krever også mye areal per kilo mat. Der bønner krever rundt 10 kvadrat per kilo, krever storfekjøtt 42 kvadrat.
Tallene gjør det ganske tydelig at maten man velger har stor påvirkning på miljøet. Likevel subsidierer staten dyrebasert landbruk. Hvorfor er det slik? Er ikke klimaet en viktig nok sak for en omstilling?
Når det er sagt, så er det aller enklest om du og jeg endrer innkjøpene våre og kjøper mer frukt og grønt. Da lever både vi og jorda godt en stund til!
Målet er ikke å slutte å spise kjøtt, men hvis alle jobber for å halvere kjøttforbruket, er mye gjort. Vil vi ha en endring, er dette den enkleste og mest effektive endringen hvert enkelt individ kan gjøre. En positiv bonus er at det er billig å leve vegetarisk! Sist, men ikke minst, ikke kast den dyrebare maten!