Nøtterøy Bakeri og Konditori har for mange blitt en hyggelig møteplass . Her løses mange verdensproblemer blant gjestene. Selv er jeg innom denne populære kafeen to til tre ganger i uken. For noen dager siden kom jeg i prat med presten Bernt Christensen, best kjent som presten i Bryggekapellet, som dessverre ikke eksisterer lenger. Han er en av kafeens stamgjester . Vi satt og pratet om tiden da Tønsberg var den gamle og ekte Tønsberg. Under samtalen kom jeg innom Svend Foyn.

Da lyste presten opp og fortalte meg om en historie om denne fantastiske mannen. I 1893 utrustet Svend Foyn ei skute som skulle gå til Sydishavet for å finne retthval. Under turen ble de verdens første til å gå i land på det antarktiske fastland. På Kapp Adare plantet de det norske flagget. En fantastisk bragd i verdenshistorien.

Man kan undres: Hvorfor er denne historien glemt i Tønsbergs historiebøker? Svend Foyn var en røslig kar som tok seg av byens svakeste . Som Norges rikeste mann bygde han flere boliger for sine ansatte . Han burde hedres mer enn han er blitt. Han har absolutt fortjent dette, selv om noen er uenig med meg. Hva hadde Tønsberg by vært uten denne hedersmannen?