Noen får jobbe med kultur. Ofte fordi de er ferske, for «kultur er ikke så viktig», eller fordi de mangler spisse albuer. De som har vært med lenge og fortjener det, eller har ustoppelige talegaver, havner i viktige utvalg. Helse, oppvekst, eller mektige Plan og bygg. Vi vil jo alle ha vekst og skatteinntekter.

Medlemmene i Plan og bygg drar rundt for å se grundig på mer eller mindre vellykkede prosjekter, mange av dem har fagkunnskap på linje med deg og meg. En viktig lokalpolitiker skal ha sagt: «Jeg synes ikke vi skal blande oss opp i det estetiske.»

Dette vet en annen gruppe blant oss: Utbyggerne. Og de kjenner mange arkitekter og entreprenører. De vil alle tjene penger. Nå er mange ferdige med å ødelegge eplehager i Oslo og lukter på Vestfolds indrefilet. Her kan de maksimere inntektene sine. Det er bare så dumt at folk bor her fra før. Lokale folk har meninger om det gode liv, og vet hvorfor de selv bor her. De liker idyllen og gamle brygger. Sånt irriterer utbyggerne.

Derfor finner man ofte en utbygger på gruppemøter og i kommunestyret. Eller de er på telefonen, der de ringer politikerne for å si til dem at det er vekst de egentlig vil ha.

Det er lurt av utbyggerne å si at de vil bygge billig for unge, og at man kan sykle eller ta kollektivt til byen. Sånt liker nemlig politikerne å høre, da er det lett å forsvare en avgjørelse. Men utbyggerne vet at det er godt voksne Tutta og Preben som kjøper leilighetene deres, og at de allerede har bestilt ekstra parkering til Jaguaren i garasjen.

Matjord er noe herk for utbyggerne. Hva skal man med skitne traktorer nær boliger? Det støver og man våkner av pløying på en lørdag. Veldig plagsomt. Bedre å flytte den fine jorden, bygge tett og skape jorder utenfor byen. Da kan man busse skoleklasser på tur for å se hvordan en havreåker ser ut eller en hest beite.

Vi har solrike Ramsar-områder. Det er dobbelt irriterende for utbyggerne. Området vest for byen har flaks, de har en greve som passer litt på. Vi skulle hatt flere grever. For utbyggerne vil påvirke politikerne til å bygge mer. Tett på Ramsar-områdene er det fint. Kort vei til byen, alle kan sykle. (Preben ville ikke solgt Jaguaren, men la det bli mellom oss.) Kveldssol, utsikt, kort vei til skoler. Våtmarkene har natur som stinker ved lavvann, så få det vekk. Man mister matlysten ved grillen og det er uansett bare fugler som lever der. Og fugler driter på biltakene. Nei, drenér og bygg båthavn, det trenger vi. Dypvannskai, for vi oppgraderte båten i fjor.

Og gamle eiker? De skal bevares, sier utbyggerne, men nevner ikke at de allerede har en søknad om felling i arkivet. For hvem vil bo på et sted der man må rake løv og mister solen etter gin tonic-en?

Alt koker ned til politikerne. Takler de presset fra utbyggere som ringer på en søndag? Orker de å få så ørene flagrer av partifeller? Står de imot, om de har et liv utenfor politikken og vil sove godt? Det er lov å være spent på hvor tøffe de er.

Alle bør huske en ting: Når utbyggeren sier «forskjønne», mener han «rasere». Og bruker han «park» eller «panorama» i prosjektnavnet, er det på tide å slipe sverdet.

Jeg tror helt sikkert at det fins en utbygger som har sittet med chablisen, sett på Slottsfjellet og tenkt: «Det hadde vært lekkert med terrasseleiligheter der oppe. En solnedgang til å dø for!»