Gå til sidens hovedinnhold

En stemme til verdens fattigste

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Du kan forandre verden ved å bruke stemmeretten. Hvilket parti du stemmer på, kan avgjøre hvor mye Norge skal stille opp for de aller fattigste i verden de neste fire årene.

KrF har alltid vært på lag med de aller fattigste. Mange partier snakker om urettferdighet, men KrF er det partiet som tydeligst løfter den store urettferdigheten mellom de som har aller mest og de som har aller minst. År etter år har vi kjempet for at Norge skal bidra mer, og vi har fått viktige gjennomslag.

Vi vet at bistand fungerer. Da jeg var førstegangsvelger på slutten av 90-tallet, var det 1,8 milliarder mennesker i verden som levde i ekstrem fattigdom. For et par år siden, var tallet redusert med over én milliard. Utviklingen har vært fantastisk. Bistand fra de rike landene er en viktig del av forklaringen. Noen politikere kaller det sløsing. For meg er det en av de aller viktigste verdisakene i politikken.

Da pandemien rammet verden, stoppet den gode utviklingen. Stadig flere mennesker ender i fattigdom. I morgen vil det være en halv million mennesker som sulter, som ikke sulter i dag. Situasjonen er dramatisk.

Jeg er glad for at KrF har fått gjennomslag for at regjeringen skal trappe opp bistanden neste år som et svar på denne utviklingen. Bistandsbudsjettet økes med 3,1 milliarder kroner. Igjen vil noen kalle det sløsing.

Også i klimapolitikken er KrF opptatt av å hjelpe de som rammes aller hardest. De fattigste. Derfor er jeg glad for at KrF også har fått gjennomslag for at det skal opprettes et klimafond på 10 milliarder kroner som skal brukes til investering i fornybar energi i utviklingsland. Klimakrisen er global og krever globale løsninger. Ikke alle har muligheten til å ta det løftet som skal til for å få til det grønne skiftet. Norge har muskler nok til å hjelpe dem, og vi har et ansvar for å gjøre det.

KrF kommer aldri til å gi opp kampen for verdens fattigste. Vi gir oss ikke før FN-målet om å utrydde all ekstrem fattigdom er nådd. Vi vet at det er mulig. Men vi trenger stemmer i valget for å få muligheten til å ta kampen videre.

Hvis du velger riktig stemmeseddel ved årets valg, kan du bidra til å forandre verden. Godt valg!

Kommentarer til denne saken