Natt til torsdag gjennomførte politiet promillekontroll i Horten. Politiets funn på vei hjem fra kontrollen gir oss en viktig påminnelse.

Da politiet satt seg ned i Hortensveien natt til torsdag, gjennomføre de 15 ruskontroller blant førerne som kom forbi. Heldigvis var alle edru og blåste grønt.

Det er bra!

Vi vet nemlig at alkohol påvirker egenskaper som er helt sentrale for å kunne kjøre bil. Har du promille blir du mer risikovillig og impulsiv. Samtidig reagerer du tregere, og blir dårligere til å vurdere konsekvenser. En farlig miks. Faktisk øker risikoen for å bli innblandet i en dødsulykke med 68 ganger, om du har drukket alkohol.

På vei hjem blir imidlertid politiet observant på en bilfører i motgående retning på Sandefjordsveien i Sandefjord. Sjåføren viser seg å være påvirket, og blir kjørt til legevakten for blodprøve.

Det gir oss en viktig påminner.

For daglig gjennomføres det 140 00 kjøreturer i ruspåvirket tilstand. Og i hver fjerde dødsulykke på norske veier er føreren ruspåvirket. Det er et alvorlig problem. Og det er ikke bare farlig for sjåføren, men også alle andre trafikanter som ferdes på veien.

Vi har alle et ansvar for å føre bil på en ansvarlig måte. Det innebærer å være edru. Så enten du vurderer å sette deg i bilen på vei hjem etter et vorspiel, nachspiel – eller på vei til trening med dagen derpå-promille: la bilen stå.