Jeg heter Charlotte og er ungdomsbibliotekar på et av de fineste bibliotekene i Norge - Tønsberg og Færder bibliotek. Å være ungdomsbibliotekar på et folkebibliotek der det skjer så mye hele tiden er drømmejobben, og i løpet av årene jeg har vært her så har jeg vært med på å utvikle alt fra spillkvelder, kreative aktiviteter, Virtual Reality-kvelder og holdt bokpresentasjoner for bl.a 8. klasser hver høst. Jeg er leder for MAKEit, et prosjekt som har gitt både barn, ungdom og unge voksne aktiviteter å dra på flere ganger i uka de siste to årene.

Det har bare vært en ting som manglet: en faktisk ungdomsavdeling.

Joda, vi har bøkene stående på noen reoler inntil en murvegg i underetasjen. Men det har alltid kun vært det! Vi har ingen steder ungdom kan henge og slappe av, ingen steder de kan møtes, være sosiale og le høyt, uten at de føler seg til bry.

Så snart vi stengte lesesalen for å omgjøre biblioteket kom klagene inn, en etter en. Det er selvfølgelig fullt forståelig. Vi satte opp en midlertidig løsning som ikke er like god. Rommet i underetasjen har ikke vinduer og det er dårlig luft der. Ikke er det tilgjengelig hele tiden heller. Jeg skjønner at det ikke er like bra for deg. Samtidig har ungdommene nå brukt dette rommet i over to år til spillkvelder, verksteder og sosiale samlinger, uten at det kom en eneste klage fra dem. De var bare glade for å ha et sted. Lesesalen har så mye bedre potensiale, og har vært som den er i snart 30 år. Dette handler om så mye mer enn deg. Er det ikke ungdommens tur nå til å ha et sted med vinduer?

Rommet som var lesesalen er over 170 kvadratmeter, men i snitt er det bare 9 personer som bruker den, selv i de mest besøkte periodene av året. Tidligere fikk vi klager på at barnetoalettet også var inne på lesesalen og at det egentlig aldri var helt lydtett der, men det er kanskje glemt nå? Vi har mange sitteplasser overalt i biblioteket, og de aller fleste foretrekker å sitte i underetasjen å jobbe, der det er stille, men ikke for stille. Sammen med en kollega, startet tanken på å bygge ny ungdomsavdeling på lesesalen allerede for tre år siden.

Den nye ungdomsavdelingen kommer til å bli den ungdomsavdelingen du skulle ønske du hadde da du var ungdom. Der du kunne opplevd ting, spilt spill, oppdaget noe spennende å lese, hengt med vennene dine, sitte i en spennende krok og slappe av, eller fått lesetips. Vi vil samle alt dette på ett sted, åpent for alle. Hvis du vil ha et rolig sted å sitte, vil det også være mulig der - men kanskje ikke hver dag.

Jeg har møtt ungdommer de siste årene som har betrodd seg til meg. Mens de har vært på spillkvelder, VR-eventer eller cosplayverksted, så har de vist meg bilder av sin likekjønnede kjæreste, de har fortalt om hvordan de flyktet fra hjemlandet sitt, de har fortalt om at familien deres sliter økonomisk, de har også spurt etter råd om den de er forelsket i på skolen.

Ungdom trenger hyggelige steder med voksenpersoner som ser dem, som har noe til felles med dem, et sted som ikke krever noe som helst av dem, hvor de kan utvikle interessene sine og henge med vennene sine i trygge omgivelser. Hvis ikke biblioteket kan være en slik plass, hvor kan de gå da? For ikke å glemme bibliotekets aller viktigste oppgave: å ha kunnskap og litteratur tilgjengelig så alle kan få lese. Nasjonalt sett leser vi færre bøker enn før. Forlagene fortviler over at boksalget stuper. Utlånsstatistikken i bibliotekene viser at det er ungdom som låner minst bøker i hele landet. Alle vet at å lese bøker gjør at man blir flinkere i språk og får større empati for andre. Er ikke det noe av det aller viktigste i den begredelige verdenen vi lever i akkurat nå, så vet jeg ikke.

Tønsberg og Færder bibliotek skal samarbeide med Ung i Tønsberg, andre aktører og invitere ungdommen selv med i utviklingen av den nye ungdomsavdelingen. Det vil ta tid å ferdigstille alt fordi økonomien spiller en sentral rolle. Men vi skal få det til. Vi skal søke om økonomiske midler og jobbe hardt. Dette er en del av vårt samfunnsansvar.

Det er barn og ungdom som er framtida vår, så fortjener ikke de å bli prioritert?