Gå til sidens hovedinnhold

Er alle hyttefolka på Legevakten?

Artikkelen er over 1 år gammel

Etter kontakt med Legevakta kan vi slå fast at de ikke har tallgrunnlag til å si at økningen i henvendelser skyldes utenbysboende.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Er alle hyttefolka på Legevakten i Tønsberg? Det kunne man tro når man leser overskriften i Tønsbergs Blad om at «Legevakta rennes ned av hyttefolk» TB 2. april. For på hyttene er de ikke.

Vi mener TB ikke har dekning for sin overskrift. TBs oppslag ga støtet også til et innslag på NRK TV som det heller ikke er grunnlag for.

Som alle andre legevakter i Norge opplever også Tønsberg Legevakt et økt antall telefonhenvendelser. Økningen er på hele 46 % i forhold til samme tid i fjor. Det er en alvorlig situasjon for Tønsberg Legevakt og for legevakter over hele landet. Situasjonen ser ikke ut til å være avhengig av om du bor i en hyttekommune.

Les også

Legevakta i Tønsberg rennes ned av hyttefolk: – Det er frekt og usolidarisk


Etter kontakt med Legevakta kan vi slå fast at de ikke har tallgrunnlag til å si at økningen i henvendelser skyldes utenbysboende. Langt mindre har er det grunnlag for å si at det er hyttefolk som ulovlig bor på hyttene sine. Det er rett og slett en generell økt pågang. Med en pandemi som ruller over Norge er det ikke merkelig at det blir en 46% økning av henvendelser fra fastboende sammenlignet med samme periode i fjor.

Hvorfor er det viktig å påpeke dette? Jo fordi vi nå opplever en del medieoppslag som med krigs-overskrifter utpeker syndebukker, i en tid hvor det kanskje er viktigere enn noensinne å mane til omsorg for hverandre. Det kan gå ut over hyttefolk, eller folk som jogger, eller utlendinger som noen mener kommer med smitte. Det er derfor uheldig at TB, NRK og ordfører går ut så bastant og setter merkelapp på hyttefolket uten å ha dekning for det.

Les også

Tønsberg-ordføreren etter Egeland-utspill om legevakten: – Jeg blir nesten målløs av hva folk får seg til å si

Det er gode grunner til å stille spørsmål om hvor fornuftig regjeringas hytteforbud er. Men når vedtaket er gjort, bør det lojalt følges opp. Samme dag som TB skriver om at legevakta rennes ned av hyttefolk har avisa et oppslag med overskriften «Mener de aller fleste respekterer reglene: Få hyttefolk å se». En av oss, Per Espen Fjeld, bor mitt i det mest populære hytteområdet i hele regionen, syd på Tjøme. Samme dag som TB forteller at hyttefolket renner ned dørene på Legevakta, viste en rundtur om kvelden i alle hytteområdene sør for Havna på Tjøme, at det var helt tomt. Ikke en hyttegjest å se.

De ansatte ved Tønsberg legevakt gjør en viktig jobb. Vi skjønner at de er bekymra for den økte pågangen. Men vi håper at politikere, presse og slitne helsearbeidere – og alle vi andre – heller bidrar til å dempe konflikter, enn å skru dem opp.

Med det ønsker vi ordfører, legevaktpersonale og journalister i TB og NRK en god hjemme-påske!

Les også

Lars Egeland ut mot legevaktens hyttefolk-utspill: – Det er «fake news»

Kommentarer til denne saken