Gå til sidens hovedinnhold

Er det for sent, min kjære by?

Det er langs vannkanten vi skulle hatt vandrebrygger og salgsaktivitet, ikke langs en trafikkert bygate uten utsikt.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg kommer stadig tilbake til Sveits. Det gjør jeg, da jeg er gift der, og har tilbragt mye tid i Sveits. I eget, gammelt hus på 1250 meters høyde i Berner Oberland. Der blir hus tatt vare på, vedlikeholdt, men ikke revet ned og bygget nytt.

Tre kjente og kjære Sveitsiske byer som jeg kjenner rimelig godt er middelalderbyene fra 1100-1200 tallet, Bern som er hovedstaden, Thun som er på Tønsbergs størrelse og den Lille Murten som er omkranset av en mur. Her er den indre gamle kjernen tatt vare på. Altstadt røres ikke. Det nye skapes rundt. I disse tre byene praktiseres: Der fremtiden skapes, men historien bevares.

I Tønsberg som også er en middelalderby, der rives det eller det brenner. Det gamle står i veien for det nye. Det er få som har skjønt at tar man vare på det gamle og skaper det nye utenfor så skaper man en attraksjon som turister oppsøker. Turister oppsøker ikke nybyggingen på Kaldnes, men de kommer til å oppsøke Kystkultursenteret med en oppbygd Reperbane. Turistene oppsøker bryggen i Tønsberg for den er tatt vare på og utnyttet.

LES OGSÅ: Mer kraft i kulturmiljøpolitikken

Det er langs vannkanten vi skulle hatt vandrebrygger og salgsaktivitet, ikke langs en trafikkert bygate uten utsikt. Legoland har reist seg langs vår kanal. Bebyggelsen rundt Slottsfjellet og Hauger har til dels blitt erstattet av nye betongklosser eller moderne bebyggelse. Det er ikke bare vår generasjon som har herjet med byen. Tenk bare på alle våre gamle Middelalderkirker. Tenk om vi hadde hatt alle de klenodiene og vist frem. En liten trøst er at det støpes modeller av kirkene.

Les også

Men er det ikke …? Derfor var han på besøk i Tønsberg i dag

Utviklingen i Tønsberg skyldes vel til dels en total mangel på viten og kultur. Den er erstattet av trangen efter noe nytt, noe som fyller lommebøkene raskere. Det kan kanskje bli en kortvarig profitt. Sveits er turistlandet nr. 1 i Europa, og de skjønner hva som trekker og hva som på lang sikt er lønnsomt, både for lommebok og historien.

For at de siste rester av gamle Tønsberg skal kunne bevares så må det tegnes en mur rundt de områdene, eiendommene og husene som må bevares for at vi i det hele tatt skal kunne si at vi er en middelalderby, og ikke var.
Et skremmende eksempel er at man i det hele tatt tenker på å legge jernbanesløyfen gjennom byens diamant, Slottsfjellet og over Nordbyen. I stedet kunne man laget en sekkestasjon eller gravd ned sløyfen. Det ville bety 3 minutters ekstra reisetid for folk syd for Tønsberg. Skal man da ta hensyn til 3 minutter eller særdeles viktige kulturhistoriske klenodier. Jeg tror de fleste ikke merker 3 minutter i en travel hverdag, men heller nyter de samme minuttene i Norges eldste by.

Les også

Det var en gang en mulighet …

Det haster med en bevaringsplan for Tønsberg, den gamle bebyggelsen, eplehagene og de grønne lunger som vi har, men misbruker. Det trengs vedlikehold og opprydding, men da beholdes det verdifulle.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.