For på Tønsberg og Færder bibliotek skal vi ikke be noen være stille. Her skal alle, store som små, kunne løpe vilt rundt og støye som om man skulle tru de var ute.

Det er vel og bra at også barna skal kunne være på biblioteket, men vi har et ansvar for å tilrettelegge offentlige tjenester og bygninger slik at alle skal kunne bruke dem. Det innebærer også oss med hørselsrelaterte vansker.

Jeg er oversensitiv for lyd, og mangler evnen til å filtrere bort bakgrunnsstøy. Det blir for meg derfor nær umulig å høre hva andre sier i støyete omgivelser. De samme problemene vil mange med nedsatt hørsel ha. Videre er støyen et hinder for å kunne bruke biblioteket til å studere for mange med AD/HD, autisme og andre kognitive funksjonsnedsettelser.

Er det slik vi ønsker at biblioteket i Tønsberg skal være? Hvorfor er det viktigere å tilrettelegge for at barn skal kunne være på biblioteket enn folk som har ulike problemer med støy?

LES OGSÅ: Birgithe fikk drømmejobben: – Jeg ble utrolig stolt

Dessverre er bibliotekets respons på slike tilbakemeldinger heller lite forståelsesfulle. Det er svar som «vi ønsker ikke å ha noen stilleregel her på biblioteket».

Dette er et svar som for meg ikke holder mål all den tid biblioteket er pliktig å tilrettelegge for folk med ulike funksjonsnedsettelser. Det er selvsagt viktig at biblioteket er tilgjengelig for barn, men det er minst like viktig at biblioteket også er tilgjengelig for folk med ulike funksjonsnedsettelser.

LES OGSÅ: Et ekskluderende bibliotek

Flytt barneavdelingen

Det er flere måter biblioteket kan løse dette på. For det første er det uheldig at barneavdelingen er i øverste etasje, da det medfører at all lyd fra barn blir reflektert ned i voksenavdelingen. Videre hjelper det lite at lesesalen befinner seg i andre etasje med barneavdelingen all den tid toalettet til barneavdelingen er på lesesalen. Jeg har flere ganger forsøkt å sitte på lesesalen hvor foreldre tar med seg barna inn for å gå på do og tillater at de løper rundt på lesesalen og bråker.

Det hjelper oss lite at det midt i voksenavdelingen er en kafé hvor folk kan sitte og prate som de vil. Jeg er på ingen måte imot kafeen, men ser at også den byr på problemer. Problemet med kafeen er dog etter min mening betraktelig enklere å løse da det er mulig å ha retningslinjer, for eksempel at man skal snakke med innestemme.

Når vi er inne på innestemme: Er det ikke naturlig at selv barn skal bruke innestemme på biblioteket? Selv om jeg bare er 25 år, er jeg oppdratt til å bruke innestemme inne, men det er kanskje noe man ikke lenger lærer sine barn?

LES OGSÅ: Fikk klage på lesesal-endringer: – Det er et strategisk grep, sier biblioteksjefen

Kan dempe støyen

Støyproblemene kan utbedres. Bibliotekets konstruksjon er i stål, glass og teglstein, som alle er harde materialer som reflekterer lyd godt. Dermed vil utbedring av bibliotekets støydempende konstruksjoner kunne være svært effektivt. Det er videre mulig å flytte lekerommet til studierommet og studierommet til kreatoriet i kjelleren. Slik det er nå, leker barna i det samme rommet resten av biblioteket er i.

Dette er ikke en holdbar situasjon! Biblioteket skal være for alle! Derfor må Tønsberg og Færder bibliotek ta grep for å sikre at alle kan bruke biblioteket.