Fordi det meste som ville skje med oss skjedde der, var det jo logisk å oppholde seg der for det meste. Legge til rette, konsekvensutrede, stikke ut nye stier. Stier skal henrulle, som det heter og da kan vi ikke bare finne på noe i farten der stiene tok slutt.

Noen pekte på nuet

Viktigheten av å leve i nuet ble ærlig talt et irriterende mas, en utidig inngripen i det viktige livet der i fremtiden. Som peset om å «lage mat fra grunnen» for oss som jo tidseffektivt heller kjøpte med oss Grandiosa til den middagen vi snart skulle spise.
Carpe diem føltes litt som å kjøre bil og samtidig ta øynene fra veien. Ulykkene som skjer her og nå skjer fordi vi tok øynene fra fremtiden.

Nå er veien nesten usynlig

Etter disse månedene med koronavirus (tusen løse kanoner på dekket) forstår vi at vi er kastet ut. Kastet ut av fremtiden. Fremtiden er blitt ugjenkjennelig, ubeboelig, et mysterium som ingen egentlig kan forklare. Det har selvsagt skjedd før, første gang ble Adam og Eva kastet ut av Edens hage. To kjeruber med flammende sverd voktet inngangen. De to måtte snu ryggen til paradiset og konsentrere seg om å overleve i en sjokkerende ny og uforutsigbar verden. Det er der vi er nå. Noen har slukket lyset i fremtiden.

Ja og nei til samme spørsmål

Når vi ikke lenger kan se, må vi spekulere. Ja, vi får snart en vaksine. Nei, viruset er kommet for å bli. På 80 år blir verdens befolkning være halvert. Vi er snart tilbake til det normale livet. Ja, jeg er frisk. Nei, jeg er blitt smittet. Kanskje ja, kanskje nei, kanskje ikke.

Normalen blir aldri som før

Som sagt spekuleres det i hvordan den nye «normalen» kommer til å bli. Skal vi fortsette å forbruke på samme måte, overutnytte ressursene, ødelegge klimaet, overbefolke jorden, hogge ned skogen, fylle havene med plast og fortsatt late som om vi har all rett til å gjøre det «fordi vi har fortjent det»! Eller står vi der vi er nå akkurat derfor: Fordi vi har fortjent det.