– Nå er det make it or break it, sier Dag Petter Søderman med et smil over kjøkkenbordet på Eik.

Det er et par år siden han kastet seg uti det som gründer av Ungcash, og i halvannet år har han hatt tilhold på gründerhuset Hi5 i Rådhusgaten. Men nå har han sagt opp avtalen og flytter ut derfra ved månedsskiftet april-mai, samtidig som satsingen på appen tar av for alvor.

– Det er riktig tidspunkt nå før 17. mai, sier Søderman, vel vitende om at han ikke er den eneste som skulle ha tatt et tak for å få hagen til å se pen ut til nasjonaldagen, vaske vinduer rene for støv og skitt eller gjøre båten klar til sesongen. Småjobber du kanskje tenker at du gjør selv, men som av ymse grunner blir utsatt og utsatt.

– Jeg har en testversjon som fungerer nå. Planen er å lansere appen nasjonalt i august, sier Søderman.

LES OGSÅ: Deler ut flere hundre gratisbilletter

Nå innledningsvis er det et lokalt marked det handler om. Foreløpig er appen ikke tilgjengelig i App Store, men kan hentes på nettsiden ungcash.no.

Den 48 år gamle økonomen og pedagogen har hatt en mangfoldig yrkeskarriere, bl.a. har han jobbet i bank og var daglig leder på Spenst treningssenter i Farmandstredet i flere år. Men ideen til Ungcash begynte å utvikle seg da han senere jobbet som lærer i entreprenørskap på Nøtterøy videregående skole og fulgte opp elevenes ungdomsbedrifter.

– Vikariatet på Nøtterøy tok slutt, og jeg begynte å jobbe med ideen om ungdom og formidling av oppdrag. Nå håper jeg at alt som er ofret av penger og tid etterpå er verd det, sier Søderman.

LES OGSÅ: Vurderer å skrote eksamen for godt

Falt utenfor

Som lærer opplevde han flere ganger hvordan ungdom med dårlig råd kunne falle utenfor i enkelte sammenhenger.

– To i klassen hadde f.eks. ikke busskort. Det var et hinder for at de kunne være med på de organiserte turene våre rundt om til bedrifter. Jeg så hvordan dette påvirket dem. De hadde ikke den samme økonomiske friheten som de andre elevene. Vi vet jo også at forskjeller gjerne forplanter seg fra en generasjon til en annen i samme familie. Min idé går derfor ut på å gi ungdom muligheten til å ha en selvstendig inntekt, uavhengig av foreldrene og uten at de sliter seg ut, sier Søderman.

LES OGSÅ: Andrea (15) ble tidligere mobbet. Nå vil hun bruke sine erfaringer til å hjelpe andre: – Det er åpenbart at noe mer trengs

Som firebarnsfar og yrkesaktiv vet han samtidig at dagene flyr fort unna for ham selv og mange andre:

– Jeg har lyst til å bruke fritiden til å leke med kidsa, og ikke feie, male, spyle osv., sier Søderman, og vet dessuten at selvgjort ikke alltid er velgjort:

– 12-åringen min er ikke så happy når pappa gjør mattelekser med ham, men setter du en 16-åring til å hjelpe ham, sitter han som et tent lys, smiler Søderman.

Med andre ord: Det er mange ting han kan tenke seg å få en håndsrekning med. Og betale noen kroner for. Det håper og tror han at mange andre også kan:

– Skal Ungcash lykkes, er jeg avhengig av at folk venner seg til tanken på at de kan legge ut slike enkle småjobber, sier Søderman.

LES OGSÅ: Etterlyser mer hjelp til barn og unge: – Varsellampene bør blinke på ordførerens kontor

På appen kan du velge mellom kategorier av jobber, du kan skrive inn hva du skal ha gjort, forventet tidsbruk, dato og lønn.

– Ungdom vil helst ikke ha de skitne jobbene. Da kan det eventuelt bli nødvendig å betale litt mer. Vi har også vilkår om sikkerhet. Alle ungdommene er forsikret, likeledes eiendeler, sier Søderman.

LES OGSÅ: Emma (23), Islam (18) og Marte (21) gjør noe meningsfullt for ungdommen: – Det er veldig hyggelig

Skattegrense

Man kan motta inntil 6.000 kroner årlig fra samme arbeidsgiver uten å måtte betale skatt, og appen passer også på at man er innenfor denne skattegrensen. Appen gir heller ikke mulighet til å søke opp ungdommene med navn, bare jobbene som skal gjøres. Du kan også se profilbilder og antallet stjerner vedkommende ungdom har fått.

– Har du gjort et antall jobber til fire stjerner eller mer, er du superbruker og får litt mer betalt, sier Søderman.

Hans egen fortjeneste ligger i å ta et tjeneste- og forsikringsgebyr, anslagsvis 12 – 18 kr for hver formidling.

– Nå i startfasen blir det uansett gratis, sier han.

Han har valgt å rette tjenesten mot ungdom i alderen 15 til 18 år, en alder hvor du ofte trenger noen kroner litt raskt, f.eks. hvis du skal ut på kino samme kveld og må ha penger til billetten.

– De er ofte ikke så glade i faste avtaler som strekker seg langt ut i tid, bare jobbe og tjene pengene med en gang, sier Søderman. Derfor handler Ungcash om formidling av typiske småjobber av inntil ca. tre timers varighet.

LES OGSÅ: Elvira (20) fra Re ble headhuntet til ny avis: – Prosjektet var så spennende at det var bare å si ja

Søderman har mange lovord om støtten han har fått på gründerhuset Hi5 i startfasen, og forteller at han også har fått meget god hjelp av en samarbeidspartner i utviklingen av testversjonen. Når han nå tar fatt på neste fase, håper han at han også kan få med seg en partner med kompetanse og kapital. Så langt har han levd på etablererstøtte og på leieinntekter fra leiligheten i annen etasje på Eik.

– Jeg trenger et utviklingsteam også. Jeg hadde kontakt med ett i Kyiv, men der er ting blitt som de er blitt, sier Dag Petter Søderman, som kjører i gang en Facebook-kampanje i nærmeste fremtid.