Gå til sidens hovedinnhold

Er en rasismefri sone farlig?

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ordfører Berg (H) har svart på SVs forslag om å erklære byen vår som rasismefri sone. Han ville ikke det. Det er bra at Berg er enig i at hat og antidemokratiske krefter er en utfordring  vi skal ha fokus på den nye i kommuneplanen. Det lover SV at skal bidra til med. Dessverre var svaret ullent om å ta kampen mot rasisme og nazisme. Har vi glemt erfaringen fra sist nazister var i landet? Glemmer vi erfaringen fra kampen mot rasismen i USA eller Sør Afrika? Vi sa da tydelig at svarte og hvite mennesker har samme verdi, og at rasisme ikke er greit. Skal vi ikke behandle norske nazister og rasister på same måte?

Vi skal stille krav til innvandrer om å delta. Skal vi lykkes med integrering må vi også bekjempe rasisme. Vi må snakke om at folk blir skremt fra å ytre seg, og at folk blir trakassert ut fra hudfarge og religion. Vi må snakke om at folk med fremmede navn ikke blir innkalt til intervju, og at de får dårligere helsetjenester og blir utsatt for mer tvang i psykisk helsevesen.

Det rare er at når vi forslår rasismefri sone blir det en stor debatt om ytringsfriheten. Som politikere i byen tar mange prinsipielle beslutninger: Vi vedtar reklamefri skole, forbud mot alkoholservering i skolebygg, og manifest mot mobbing. Vår jobb på vegne av innbyggerne er å bestemme hva våre felles eiendommer skal brukes til. Hva gjør at ordføreren ikke vil starte med bekjempe rasisme og nazisme når; «det jo ikke ende på de mange temaer av negativ art som kunne legges inn i et sonefritt begrep». Handler om at hvite menn ikke kjenner rasismen på kroppen? At vi ikke blir skjelt ut i kommentarfeltet? At vi ikke blir kalt neger horer, eller truet med voldtekt av en hvit pikk? Eller handler om politisk feighet?

Marit Haugom skriver at vi i ytringsfrihetens navn skal gi rasister og nazister tilgang til våre gater og torv. Hun sier derfor nei til en rasismefri sone. Det er misforståelse av kampen for ytringsfrihet. Nordisk motstandsbevegelse har klare mål: De vil avskaffe  demokratiet, bekjempe «homolobbyen» og innvandrere. Ytringsfrihet handler ikke om retten til å skremme folk fra å være seg selv i det offentlige rom. Jeg vil ikke forby nazister og rasister å ytre seg innenfor lovens ramme. Jeg har derimot et sterkt ønske om at vi som styrer byen vår skal ta vårt ansvar for ytringsfriheten til kvinner, homofile, og folk med annen hudfarge. Tønsbergs torv er for alle innbyggere. Da er det ikke plass til de som vil dele folk i raser, vil avskaffe demokratiet og som vil skremme noen bort noen ved bruk av vold, trusler, og uniformer.

Felles for ordførerens og Marit Haukoms nei, er troen på vi gjennom debatt skal klare å stoppe ekstreme antidemokratiske krefter. Det hadde vært flott, men erfaringene er at det ikke er nok. I Tyrkia, i Polen og Ungarn (og Tyskland på 30 tallet) har de vunnet frem i valg. De bruker makta si til å innskrenke nettopp ytringsfrihet og livsutfoldelsen til homofile og minoriteter. I 20 år har vi forsøkt å ta debatten og håpet at trollet skulle sprekke. Erfaringen er at trollet vokser når det får oppmerksomhet, og får gjentatt sine konspirasjonsteorier og fordommer.

Vi må ikke sitte stille å se på at ekstremismen vokser på nettet og i byene vår. Vi må slå ned på rasisme, sexisme, homofobi, og hets av religion i skolegården. Vi må lære ungene og oss voksne å avsløre konspirasjonsteorier og falske nyheter. Vi må bruke kommunen, politiet og alle våre krefter på å stoppe rekrutteringen til ekstreme miljøer. Vi må være målretta. Høyreekstremister er dagens utfordring. Vi må som lokalsamfunn si klart fra: Rasisme og nazisme er ikke greit, og er ikke ønsket i byen vår. Blir muslimsk radikalisering eller venstreekstreme autoritære miljøer et problem skal vi selvfølgelig være like tydelige!

Marit Haukom har rett i at vernet av ytringsfriheten og folks frihet er viktig i vår tid. Skal alle kunne ytre seg må vi si tydelig fra om at det ikke er greit skremme og hindre folk i å delta. Unnfallenhet hjelpe ikke stemmene som skremmes til å tie. Et vedtak om Tønsberg som rasismefri sone vil være et sterkt signal om at alle skal ha rett til ytre seg. Vi vil fremme forslaget på nytt så vi får denne viktige debatten i bystyret. SV vil ha en by for alle, ikke for de få ekstremistene. 

Kommentarer til denne saken