Det er kanskje litt urettferdig av meg, men jeg vil sammenligne Tønsberg med Sandvika og Bærum kommune. Inntektene til kommunene er nok litt ulike. Men investerer du ikke, så får du ikke.

Over mange år har jeg pendlet til Oslo. En dag, tror kanskje det var i 2017, oppdaget jeg til min store forundring at hele Kadettangen ved Sandvika var inntatt av gravemaskiner og anleggsarbeider. Stupetårnet ved stranda var revet, og jeg tenkte: Herregud for et tap for innbyggerne i Sandvika og Bærum. Den perlen av en badeplass, og nå var det bare en byggeplass.

LES OGSÅ: Hele nabolaget fortviler over støy fra motorsykler: – Aldri vært et så stort problem som nå

Jeg visste ikke hva de ville, og hva som skulle skje med området. Men nå vet jeg, for jeg besøkte området for noen dager siden. Kadettangen er ett av de fineste rekreasjonsområdene som finnes på Østlandet. Anlagte sandstrender, nytt stupetårn, kiosk, nok av avfallsmottak der alt er nedgravet. Til og med egne mottaksstasjoner for engangsgriller. Området er nyklippet, fritt for søppel, og ja, du kan nesten lure på om de har gått med neglesaks rundt buskene, for så strøkent er det. Det er rett og slett parkmessig og nydelig. Forunderlig nok kunne jeg ikke se noe blått flagg. Men kommunen setter i det minste mye inn på å holde det flott og strøkent. Imponerende fint!

Hvem er dette området for? Turister eller fastboende? Jeg skal ikke uttale meg om turisttilstrømmingen til Bærum, men jeg antar at det antagelig er Bærum og Oslos befolkning som koser seg mest her.

LES OGSÅ: Funkishuset er romslig, og det må lommeboka også være: – En bolig utenom det vanlige

Tør ikke nevne Ringshaugstranda

Så til Tønsberg: Hit kommer det flere titalls tusen turister hvert år, og det er kjent. Hva kan Tønsberg by på? Jo, Brygga er viktig. Her er også "Saga Oseberg" og Lindahlplan. Så er det Slottsfjellet. I neste hånd reklamerer Tønsberg med Verdens Ende? Når ble Verdens Ende en del av Tønsberg? Det er Færder kommune. Så nevner de Sem kirke, Gunnarsbøparken, statuen av prinsesse Kristina og Teie kirke.

At Tønsberg har en av Østlandets flotteste naturlige badestrender, som på en god sommerdag besøkes av mer enn 4.000 gjester, nevner de ikke. Og jeg vet hvorfor: Ringshaugstranda ser ut som et sideliggende område til Tsjernobyl, eller Famagusta på Kypros, som har stått øde siden 1974. Det ser ikke ut her, og jeg forstår ikke hvorfor denne perlen av et rekreasjonsområde forblir så misholdt?

LES OGSÅ: Ove er oppgitt etter hærverk uti skjærgården: – De har valgt å ødelegge

Vi som er i Velforeningen her har mast om dette i alle år. En av de fineste naturlige strendene på hele Østlandet blir holdt skjult, ikke prioritert, og gror sakte, men sikkert igjen. Ta for eksempel søppeldunker. Det er vel fem eller seks forskjellige typer her, og alt ser ut som det bare er slengt ut på området.

Forfatteren av denne artikkelen har vært medlem av velforeningen på Ringshaug i elleve år. Vi har investert enormt med timer og innsats i området, og vi har skaffet midler til mange langsiktige oppgraderinger på stranda. De ansvarlige for uteområder i kommunen har vært samarbeidsvillige, og har alltid stilt opp. Det er ikke dem jeg angriper. Det er politikerne, som ikke forstår viktigheten av hvordan kommunen vår skal fremstå for tilreisende og fastboende.

LES OGSÅ: Elevene ble overrasket over det de fant: – Bra at vi gjør dette

Ser ikke ut!

Ringshaugstranda er utstyrt med Blått Flagg, og har hatt dette i noen år. For meg gir dette bare betydning om at dette er noe det ligger penger i. Stranda skulle ikke hatt flaggstang engang, for det er ingen ting å heise flagget for. Under perioden 2019 – 2021 ble det utført store anleggsarbeider på stranda, da nye vannledninger og nytt pumpehus ble anlagt.

Under ferdigstillelsen ble det gamle gjerdet mot parkeringen langs Tareveien revet, og det ble lagt stein som erstatning. I tillegg ble masse nypehekk gravet bort. Området så veldig flott ut da entreprenørene pakket sammen. Der de sådde ny plen, vokser det nå 1,5 meter høy burot og brennesle. Steinene de anla på parkeringen ser du ikke, av samme årsak. Det ser helt skrekkelig ut. Jeg blir flau på hele kommunens vegne når turister kommer til stranda, og dem er det mange av.

Her er det turister hele sommeren fra alle kanter av landet, og mange bobiler som har vært her i år er fra ulike land i Europa. Personlig har jeg aldri sett et rekreasjonsområde med så mange besøkende som ser så ille og misholdt ut som Ringshaugstranda. Se på bildene og bedøm selv.

Jeg vil avslutningsvis dele en refleksjon, og den er også trist: Om du ser deg omkring i Tønsberg by, ser det forfallent ut overalt. Dette bevitner to ting. Enten er Tønsberg lusefattig, eller så er de som styrer kommunen svært lite stolte av byen sin, som er Norges Eldste By. Uansett er det trist. Jeg håper virkelig noen som er sentrale i Tønsberg tar til motmæle og forklarer hvorfor det er slik. En fornuftig forklaring hadde vært på sin plass.