Gå til sidens hovedinnhold

Er vi i Greta Thunberg-generasjonen sinte på de som styrer Norge?

Det er ekstrem hete i Nord-Amerika og flom flere steder i Vest-Europa akkurat nå.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Fürth Atzenhof-området i Tyskland hadde i forrige uke sin tredje oversvømmelse på tre uker, mens det i Canada har vært over femti grader. Samtidig ble Tsjekkia rammet av den dødeligste tornadoen i Europa siden 2001. Ekstremvær tar liv, og det koster milliarder av kroner å rydde opp etter en flom eller tornado.

Samtidig delte regjeringen vår ut nye oljelisenser nesten helt nord mot iskanten i slutten av juni. Det vil si at dagens regjering sitter og ser på at ekstremvær koster menneske liv og milliarder av kroner, samtidig som de gir nye lisenser i områder som er fredet og/eller definert som «særlig verdifulle og svært sårbare». Disse områdene har et spesielt rikt artsmangfold, og i tilfelle av oljesøl er det tilnærmet umulig å rydde opp oljesøl ved isflak.

LES OGSÅ: Orker ikke, gidder ikke, passer mæ’kke? Vi trenger handling i klimapolitikken NÅ

Vår sittende regjering styrer nå i en tid hvor klodens arter utryddes mellom 100 og 1000 ganger raskere enn det som er normalt, ifølge WWF. Det gjør det til den største utryddelsen av verdens arter siden dinosaurene ble utryddet for 65 millioner år siden. En av hovedgrunnene til det er at vi har ødelagt mange arters leveområder, og kloden har lite igjen av det vi kaller villmark.

Når en oppsummerer alt dette, ville det ikke vært rart om min generasjon er sinte. For samtidig som mange politikere velger å se bort fra dette, legger de samtidig alt ansvaret på vår generasjon. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg som ung politiker blitt fortalt at det er min generasjon som må løse klima- og miljøkrisa. Men for hver dag de som styrer Norge velger ikke å ta tilstrekkelig grep for å stanse klima- og miljøkrisa, blir ansvaret som blir etterlatt til oss enda større og mer alvorlig.

LES OGSÅ: Biologisk mangfold og økt kunnskap om natur er avgjørende for å kunne løse klimakrisen

Problemet vokser for hver dag

Det er vanskelig ikke å bli sint. Men jeg velger å tro at styrende folk ikke bidrar til ødeleggelse av livsgrunnlaget til oss mennesker på kloden med vilje. Det er noe menneskelig ved å tenke at dette var litt vanskelig, så da overlater jeg det til noen andre å fikse det senere. Det er vanskelig å tenke langsiktig på problemer som ikke rammer oss akkurat her og nå. Det kan være grunnen til forskjellen i reaksjonen på korona og klima og miljø.

Samtidig blir problemet blir større hver eneste dag de som styrer landet velger ikke å handle for å stanse klima- og miljøkrisen. FNs klimapanel er tydelige på at verdens utslipp må halveres innen 2030 hvis vi skal unngå katastrofale klimaendringer. Det er mulig å få ned klimagassutslippene og stanse den massive artsutryddelsen. Sverige og Danmark har for eksempel kuttet henholdsvis 29 prosent og 38 prosent av sine utslipp.

Derfor er det på høy tid å stemme inn politikere som tar ansvar for å løse en av vår tids største kriser, og vi i MDG har både vilje og gode løsninger for å få det til!

Kommentarer til denne saken