I Norge kan man få mange tusen i bot for å urinere på brygga, men man slipper straff for å kaste en flask i sjøen eller en oppbrukt snusboks på bakken. Det er vanskelig å forklare.

På NRK Vestfold og Telemark 14. desember 2019 kunne man lese at dykkere fant store mengder søppel langs Skien brygge. Bildekk, sykler og bilbatterier var bare noen av tingene de fant. Vi vet at 43 prosent av plasten i havet er et resultat av forsøpling fra enkeltpersoners forbruk på land, og på verdensbasis kommer 80 prosent av søppelet i havet fra forsøpling på land.

LES OGSÅ: Her ligger det strødd – sperrer fortau i sentrum

Enorm trussel

Forsøpling utgjør en enorm trussel for det biologiske mangfoldet både i havet og på land, men det er ikke avfallet som er problemet. Det er oss. Våre holdninger, handlinger og dumskap. Derfor mener Vestfold og Telemark Unge Høyre at man bør innføre strengere straff for forsøpling. Vi mener det ikke skal lønne seg å ta dumme valg.

Hvert år plukkes det 750 tonn søppel fra Oslos gater. Det tilsvarer over 210 fullastede personbiler med søppel, bare i Oslo. Hvert eneste år. Det sier noe om omfanget av problemet.

LES OGSÅ: Da Stig Ove gikk tur med hunden, fant han dette: – Jeg synes det er helt forkastelig

Det tar rundt 450 år før plastflaska man kaster på bakken forsvinner, og cirka fem år før en sigarettsneip blir borte. Kuer, elger og hjort blir funnet med metallbokser i magen, og ni av ti fugler har plast i magesekken. I 2050 vil det være mer plast enn fisk i havet, målt etter vekt. Vår likegyldighet er dyrelivets skjebne. Da er det helt åpenbart at det må både holdningsendring og handlingsendring til.

LES OGSÅ: Nøkler, pass og sexleketøy er bare noe av det folk glemmer når de leverer bilen her: – Blir ganske overrasket

Kraftige bøter

I Singapore får du en bot på 100 dollar hvis du kaster søppel på gata, og gjør du det en gang til må du gå rundt med et skilt der det står at du er en forsøpler. I Italia får du bot på 300 euro for å kaste sigarettsneiper, og for noen måneder siden fikk en mann 45.000 euro i bot for å kaste et kjøleskap i naturen i Spania.

I Norge får du knapt et stygt blikk når du kaste den halvtomme kaffekoppen i det du må løpe til bussen, eller den halvspiste hamburgeren på vei hjem fra byen. Det må vi stoppe.

LES OGSÅ: Se hva som dukket opp da Rusken skulle plukke søppel

Vi tror strengere straffer og effektiv håndhevelse vil gjøre at det lønner seg å velge smart, også i Norge, og føre til en holdningsendring i befolkningen. Vi mener det ikke burde lønne seg å ta dumme valg på naturens bekostning.