Her kommer et lite hjertesukk fra en butikkmedarbeider i debatten om påbud av munnbind.

13. mars 2020 våknet vi til en forandret verden. Doomsday torsdag som 12 mars 2020 blir kalt av mange, satt en støkk i oss. Det var texas i butikkene og vi i matvarebutikkene lempet og stablet varer for harde livet. Fredag kom og butikken besto for det meste av tomme hyller. Dette var starten på et år med utsolgtsituasjoner, avvik på bestillinger, restriksjoner og usikkerhet. Vi har i et år nå blitt skjelt ut over en lav sko, for ting vi ikke kan kontrollere, for priser vi ikke kan bestemme og for varer vi simpelthen ikke får tak i. Vi står med tårer i øyne når vi får et "takk, dere gjør en god jobb", vi er slitne vi også.

Så da kommer vi til sakens kjerne, og hvorfor jeg skriver dette: Mange kommuner opplever nå for første gang at det er innført påbud om munnbind. Daglig er det artikler i lokalavisene om steder og butikker som har nektet adgang til personer som ikke har på seg munnbind og ikke kan fremlegge legeerklæring på at de ikke kan bruke munnbind, og hele facebook kaster seg på for å finne ut hvilken butikk det snakkes om, hva som burde blitt gjort annerledes, hvem som har rett og hvor mye enkeltpersonens frihet er blitt innskrenket.

Det første jeg gjør om morgen er å sjekke kommunesiden for tiltak og restriksjoner som er innført, hva er nytt i dag? hvordan skal dette gjennomføres? Kommer noen til å bli sinna? Hva hvis noen har tolket dette feil og en kunde går til lokalavisa?

Jeg skjønner så godt at folk er slitne og lei situasjon vi er i, det er vi også, men vær så snill og ikke ta dette utover gutten eller jenta som jobber på lokalbutikken. Vi kan ikke styre situasjonen mer enn du kan, det er ikke personen som står med kundevertvesten som har bestemt at det er påbud om munnbind. Som kanskje er litt nervøs i rollen og krever legeerklæring for å ikke ha på seg munnbind på handleturen. Vi tar situasjonen seriøst og vil ikke at noen skal tro omvendt. For det florerer jo også av artikler som handler om for lite bruk av munnbind, butikker som blir hengt ut for dårlig smittevern og kunder med rystende historier om handleturen på kjøpesenteret.

LES OGSÅ: Viktor (17) har aldri opplevd lignende tilstander: – Det er trist

Vi i butikk har så mye å tenke på, passe på og følge opp, at vi noen ganger glemmer oss selv midt opp i dette. Vi møter så mange forskjellige folk hver dag, folk som ikke holder avstand, folk som gir deg en klapp på skuldra men ikke tenker over avstanden, folk som kommer nærmere og nærmere fordi de ikke hører hva du sier selv om du roper bak munnbindet.

Så mitt hjertesukk er: kan du bruke munnbind, så bruk det! Om ikke for din egen del, så for min.

Jeg vil også si at det er utrolig mange flotte kunder innom, som roser, takker og oppfører seg, så takk til alle dere som ser oss butikkmedarbeidere som mennesker også.

Tønsbergs Blad kjenner navnet til skribenten av dette innlegget.