Gå til sidens hovedinnhold

Et overgrep mot Bratteli

Vi håper historielaget har anstendighet nok til å la bysten stå der den står.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Hovedutvalget for oppvekst i Færder kommune har bestemt at bystene av Nøtterøys tre statsministere Trygve Bratteli, Jan P. Syse og Abraham Berge skal flyttes og plasseres til den gamle lensmannsgården på Nøtterøy, Fagertun, som nå er Nøtterøy historielags hovedsete. Lensmannsgården var et sted som fattigfolk hadde et mildt sagt anstrengt forhold til. Men i Trygves liv og virke, er gården uløselig knyttet til lensmann Agerups skammelige opptreden under Torød-konflikten, som førte til at Bratteli ble arrestert og fengslet for oppvigleri. På Fagertun skal han nå sidestilles med Jan Peder Syse og Abraham Berge.

Kunsthistoriker Svein Olaf Hoff jubler i lokalavisa Øyene og viser dermed sin historieløshet.

Også Kristelig Folkepartis Rolf Ekenes applauderer vedtaket. Bratteli-bysten har nemlig vært en torn i øyet på Kr.f. i flere år, formodentlig fordi kirkegjengerne møter en av arbeiderbevegelsens store lederskikkelser ved inngangen til Teie kirke.

For oss som kjenner historien om fattiggutten som ble landets statsminister, om bysten og dens plassering, er dette en tragedie og et overgrep.

Tidligere har det ikke vært mulig å flytte bysten av Trygve Bratteli. Hans etterkommere har motsatt seg det. Verken Høyre eller Fremskrittspartiet har hatt mot til å overprøve familiens ønske. Nå skjer det likevel. Og det gjør vondt å erfare at historieløsheten også er omfattende i vårt eget parti.

Både bysten og plasseringen av den, har nemlig sin egen historie:

Sist på 80-tallet, etter Trygve Brattelis død i 1984, laget billedhoggeren Nils Aas to byster av statsministeren og partiformannen. Den ene ble plassert på Arbeiderpartiets kontor på Youngstorget i Oslo. Den andre ønsket partiet å gi til Nøtterøy kommune, der han var født og hadde sin oppvekst i trange kår.

Følgelig ble daværende høyreordfører Sigurd Tjomstøl spurt om kommunen kunne tenke seg å ta imot en slik gave. Tjomstøl, som ikke nettopp var preget av storsinn, mente Bratteli var rikspolitiker, at han ikke hadde noen spesiell tilknytning til Nøtterøy og at han derfor ikke fortjente noe minnesmerke på Nøtterøy.

Dette kom etter hvert stortingspresident Jo Benkow for øre. Benkow reagerte prompte og talte sine partifeller på Nøtterøy til rette. Hvorpå de tok til fornuften og innså at dette var en gave de ikke kunne avslå.

Så var det plasseringen. Hvor skulle bysten plasseres? Flere alternativer ble drøftet. Noen mente at Bratteli burde plasseres på Tinghaug. Det falt kommuneledelsen tungt for brystet. Andre mente han kunne plasseres ved Torød skole, der han i sin tid ble arrestert og fengslet etter en protestaksjon mot streikebryteri. Så var det de som ville gjemme ham bort. Etter stor strid fikk Trygve Bratteli æresplass på Teie torv i forståelse med familien. Her hadde han sin første jobb som visergutt og her står han vendt mot torvet og bygninger, der han som bygningsarbeider i unge år var med og la tak.

Bysten ble avduket 1. mai 1989 av statsminister Gro Harlem Brundtland. Over 3000 mennesker møtte på Teie torv i nærvær av Trygve Brattelis kone, Randi, hans sønn og døtre og øvrig familie. Så mange mennesker har det aldri vært på Teie torv, verken før eller seinere. Nøtterøy Arbeiderparti (nå Færder Arbeiderparti) har siden hatt sine 1. mai-arrangement knyttet til Bratteli-bysten. Også Nøtterøy kommune har æret han med minnetale på nasjonaldagen.

Når Trygve Brattelis byste flyttes til Fagertun, er det som å flytte ham på museum.

Da historikeren Magne Skodvin i sin tid ble spurt hvem han anså som landet største statsmann, svarte han:

«Eg ville sett Trygve Bratteli på førsteplass. Og så ville eg ha kumulert han.»

Nå skal hans enestående liv og virke plasseres inn i et eget blandet politikerselskap på Fagertun – på et sted han foraktet og som symboliserer det samfunnet han i hele sitt liv bekjempet.

Vi håper historielaget har anstendighet nok til å la bysten stå der den står.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.