Gå til sidens hovedinnhold

Et tenkt intervju med Jonas Gahr Støre

– Hei Støre! Hvem vil du ha ved din sykeseng når du eller dine en gang havner på sykehus?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

– HEI STØRE!! Kom hit litt så jeg får snakke med deg.

– Ja, hei, hva kan jeg hjelpe med?

– Jo, jeg vil gratulere med valget. Tenker du er godt fornøyd nå.

– Tusen takk. Jeg er veldig meget fornøyd med den regjeringen vi har fått dannet. Det vil gi landet en helt ny retning som er mer rettferdig og bærekraftig.

– Ja, spennende blir det å se om dere klarer å innfri. Politikere er jo ikke kjent for å holde ord.

Men det jeg vil spørre deg om er om du kjenner du Amanda og Ine?

– Hmm. Jeg treffer så mange mennesker. Er det Ine Søreide du tenker på?

– Nei. Amanda og Ine er to fenomenale sykepleiere og kollegaer på hjerteavdelingen på Tønsberg sykehus. De er også kollegaer med tusenvis av andre topp sykepleiere rundt om i Norge og som hver dag gjør sitt aller beste for de som er alvorlig syke og pleietrengende.

Du vet sikkert at Norge er helt i toppen når det gjelder sykepleierutdannelser, og at norsk helsevesen også er på topp internasjonalt.

– Ja, og vi skal fortsette å være blant de beste. Derfor vil regjeringen vurdere å fortsette å styrk…..

– Nei, nei ikke kom med floskler og politikersnakk. Nå har du en enestående anledning som statsminister til å gi sykepleierne den statusen de fortjener. Gi alle sykepleiere 10 % høyere lønn, og la vær med å stjele det tilbake ved lønnsoppgjør.

– Hehe. Det er jo ikke opp til meg å bare dele ut penger til alle som ønsker seg mer lønn. Det må finnes inndekning til det på budsjettene. Og hva med alle andre grupper i samfunnet som også ….

– Hør her Jonas … du er sjef nå. Du forlanger bare at det skal bli sånn. Slå neven i bord … Få se på hendene dine? Ok. Du slår hånda i bordet og forlanger at pengene skal finnes. Tror du Einar Gerhardsen eller Håkon Lie hadde latt seg stoppe. Nei, du. Da hadde pengene kommet på bordet i en viss fart. Det kan du være helt sikker på. Og de hadde ikke noe pensjonsfond å ta av heller.

– Jeg tror ikke at finansministeren blir med på dette helt uten innvendinger.

– Vi kan jo spørre. Han står jo der borte. TRYGVE!! … TRYGVE!! ER DU FOR ELLER IMOT!

– Hehehe. Jeg er for!

– Jammen han aner jo ikke hva som var spørsmålet! Han må jo få fakta på bordet før han kan ta en avgjørelse på det så komplekst spørsmål.

– Du mener sånn som befolkningen har fått før det ble bestemt at Norge skal bygge ut elkabler til utlandet, slik at befolkningen skal sitte å fryse om vinteren fordi vannmagasinene er tomme på høsten.

– Men pengene må jo hentes fra et sted. Man kan ikke bare trylle fram penger.

– Jo, det kan man visst gjøre når det gjeldet lederlønninger, stortingsgoder, stortingsgarasje osv. Lista er lang. Du kan fryse alle lederlønninger i stat og kommune i to år, så har du det meste bare der. Og så for å få mer enn nok, så kan du forlange at det nye regjeringsbygget holder seg til budsjett og at du ikke aksepterer en budsjettsprekk allerede nå på 5 milliarder. For aksepterer du det kan du være sikker på at det kommer flere etter hvert. Audun Lysbakken har i flere år strevet for å få lavere lønn. Frys lønna til stortingspolitikerne også. Audun blir med på det. Penger finnes hvis du vil finne dem.

– Jeg tror ikke lederne i stat og kommune blir fornøyd med dette. De vil … …

– Jonas! Hvem vil du ha ved din sykeseng når du eller dine en gang havner på sykehus? En fornøyd rådmann eller en fornøyd sykepleier? Husk på det Jonas, at vi alle kommer til å få bruk for kompetansen til sykepleierne, men kompetansen til en rådmann … Jeg vet ikke hva en sånn holder på med egentlig.

– Hvem er du? Hva heter du?

Jeg heter Knut og har nettopp kommet hjem fra sykehuset.

Kommentarer til denne saken