Jeg vet ikke med deg, men selv etter 13 år på skole, er jeg likevel ikke 100% sikker på hva klimaforandringer er, eller hva det har å si for meg. Vi lærer altfor lite om dette på skolen. Vi blir ikke satt godt nok inn i hva klimaforandringer er, eller hva jeg som person kan gjøre for å endre klimaet. Det skulle vært obligatorisk i læreplanen at man kanskje hadde mer søkelys på klimautfordringene. Tverrfaglige prosjekter der vi hadde et større søkelys på klima og jobbet med det i praksis.

Selv har jeg måttet lese meg opp på temaet på FN sine sider om klimaforandringer, for å forstå hva det dreier seg om. Kort fortalt er klimaforandringene det gjennomsnittlige været, og hvordan det forandrer seg over tid. Temperaturen blir varmere og varmere, isen smelter, vannet stiger og PH- verdien i vannet stiger. Noen steder i verden er det full uttørking, mens andre verdensdeler sliter med flom og ekstremnedbør. Dette er stikkord forskerne studerer ute i verden nå på grunna av klimaendringene, men hvorfor skal vi bry oss? Er det ikke litt deilig om vi slipper snø i vintermånedene og heller har 15 plussgrader? Personlig er jeg ikke så altfor glad i snø, så for min del er det ikke noe problem om det blir 5 - 6 grader varmer på vinteren. Samtidig så vet jeg at det kan få store konsekvenser for andre, blant annet dyr som blir utryddet om temperaturen stiger.

Skriv for klima

Denne teksten er et av bidragene i Tønsbergs Blads skrivekonkurranse for ungdom under 26 år. Tema er klima og miljø.

Les flere av konkurransebidragene her.

Jeg har lest mye om at hvis vi ikke gjør noen drastiske tiltak nå med en gang, så vil ting få fatale konsekvenser. Vi er egentlig for seint ute allerede, vi skulle helst ha starta går. Klimaet forandrer seg fortere enn vi selv vet. Land som Danmark og en by som New Orleans kan forsvinne, fordi vannhøyden vil stige med flere meter i fremtiden. Det blir snakket om alt fra resirkulering, gjenbruk, og bærekraftig utvikling. Kjente personer står opp for miljøet som Jenny Skavlan, Greta Thunberg, Gunhild Stordalen og politiske partier som MDG og sosialistisk venstreparti. Men hva er egentlig klimaforandring? Og hvorfor endrer det seg?

FN mener at mennesker forurenser, og at bruk av naturressurser skaper disse klimaendringene. En av mange grunner til at klimaet endrer seg, er fordi vi produser mye mer drivhusgasser nå enn det vi gjorde før. Under Koronapandemien har vi hørt at det har stabilisert seg mer fordi vi ikke flyr, kjører bil og båt like mye som vi gjorde før pandemien. Kanskje vi kan lære noe ut av dette? Eller vil vi fortsette i samme fotspor så fort vi får lov til å fly igjen?

Selv om pandemien har en positiv innvirkning på klimaforandringene har vi aldri handlet så mye som vi gjør nå, både på nett, lokalt og fra utlandet. Noe som er svært negativt for klimaforandringene. I store deler av Norge har det vårt krav om at vi bruker munnbind i det offentlige rom, hvor blir det av alle munnbindene og hvor mye gasser utgir disse når de blir produsert? Her jeg bor har det vært flere tilfeller av folk som kaster fra seg munnbindet etter bruk, rett på bakken. Det er mange som klager på Facebook om munnbind som ligger på bakken. Dette kan da umulig være bra for miljøet? At kommunen må sende ut en SMS til alle innbyggerne om at munnbind ikke skal kastes i toalettet, bør være unødvendig. Eller å informere om at munnbind skal i søpla og ikke i naturen. Hva skjer med oss? Selv om vi vet lite, vet vi noe om hvorfor vi bør gjøre det vi kan for å ta vare på miljøet og kloden vår.

Ta sykkelen til jobb en dag istedenfor bilen, ikke bruk så lang tid i dusjen, resirkuler, kjøp brukt i stedet for nytt, bytt bort noe du ikke trenger lenger, slå av lyset når du forlater rommet. Er du heldig så får du kanskje lavere strømregning også. Dette er små ting du som enkeltperson kan gjøre for at miljøet skal forandre seg. Det er vanskelig og forandre verden alene, men sammen kan vi flytte fjell. Så lenge vi vet og har kunnskapen er mye gjort.