Gamle og velkjente nisser, engler og fargerike glasskuler, har nå utstått ventetiden. Den vakre, tradisjonsrike pynten, opplyser atter engang vinduene i festlige kulører, som små smellkarameller i vintermørket. Har du også funnet fram kassen med julepynt, eller venter du litt ennå?

I år har jeg planlagt, at desember skal brukes på å lage noen helt nye julekreasjoner. Jeg vil nemlig hoppe på en populær trend. Å sy utradisjonell, og fargerik julepynt i vintagestoffer. Det skal bli et fint supplement til retro-nissene i min vinduskarm.

Ideer til forskjellige typer av hjemmelagde stoffkreasjoner kan en finne flere steder på nettet. Soppene i det gamle ternete boucléstoff på bildet er f.eks. skapt av Dominique, med instagramkontoen @instabydomi. Når man besøker profilen, og ser hennes vidunderlige og annerledes julepynt, får man straks masser av gratis inspirasjon. Det er jo bare fantasien som setter grenser for, hvilke fargekombinasjoner og figurer man selv kan lage av gamle stoffrester.

Jeg kan hekle, men er ingen ekspert. Et par juletrestepper laget i overskuddsstoff fra trikotasjeindustrien, er vel de eneste prosjektene jeg kan skrive på min CV. Er du til gjengjeld veldig flink med en heklepinne, og har garn til overs, kan desemberkveldene brukes på å lage en vakker juleengel til venner og familie. Engelen på bildet i toppen av artikkelen er @instabydomis egen kreasjon. Men, det finnes masser av oppskrifter på lignende julefigurer, og mengder av heklegarn, som kan kjøpes brukt til greie priser. For meg, kan en engel lages i mange andre kulører enn klassisk hvit og gull. Slipp kreativiteten løs, og velg noen utradisjonelle nyanser å hekle julepynten i. Det gir en herlig bohemaktig kontrast til de typiske julefargene, rød, hvit og grønn.

En krans på døren hører også julen til. Men å lage en i stoff, er ikke særlig hensiktsmessig, når den skal tåle all slags vær. Derfor ble jeg i ekstra godt humør, da jeg så de utradisjonelle julekransene på Instagram hos @saras_julekranse. For en fantastisk fargefest! Kransene er laget av julekuler i plast og annen kulørt overskuddspynt, som ligger i kassevis på bruktbutikkene. De VENTER bare på å få et nytt liv i en vakker juledekorasjon. Du trenger faktisk bare en halmkrans, limpistol, et dekorativt bånd til oppheng og en pose med brukte kulørte julekuler og glittergirlander for å lage din helt egen! Og det beste av det hele er, at kransen kan gjenbrukes igjen, år etter år.

Kanskje en idé å lage noen ekstra, som kan selges på årets lokale julemarked?

Tips: Er det vanskelig å finne tid til å hekle eller sy julepynten i år, kan du i stedet se etter ferdiglaget vintagepynt i stoff. Juletrær, klokker og hjerter fra 80-tallet gir en varm og hjemmekoselig stemning når de henger i vinduet. Monter dem gjerne på en vannrett snor sammen med kulørt gammel glasspynt, og piff det hele opp med snoroppheng i ulike farger.

Håper du har fått masser av inspirasjon til noen spennende, kreative og morsomme juleprosjekter. Da er det bare å sette i gang.