Gå til sidens hovedinnhold

Få kontroll på boligprisveksten og stopp glorifiseringen av den

Langt fra alle jubler over de høye boligprisene og den store prisveksten på boliger som eiendomsbransjen, med stor iver, fremhever som svært positivt.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Med god hjelp av mediene informeres vi om at boligprisene har steget og vil fortsette å stige. Dersom det i et område blir registrert en prosentvis nedgang blir minus raskt snudd til pluss ved å korrigere for en sesongvariasjon. Med stor iver formidler mediene og eiendomsbransjens også prisrekorder, overbud og gevinster. Eiendomsbransjen sjekker til og med ut hvor godt de lykkes med å få ut sitt budskap om prisvekst-aksept ved å presentere rundspørringer om hvor mange som tror at boligprisene vil fortsette å stige.

Det er helt utrolig at eiendomsbransjen og mediene legger seg på en slik praksis når styresmakter, sentralbanken og folk flest ser prisutviklingen på bolig som svært problematisk.

Kapitalsterke interesser ser på bolig som gode investeringsobjekter og kjøper gjerne opp flere prospekter og boliger for å høste store gevinster.

Les også

Han kan ikke selge alkohol, men Jon Terje åpner likevel: – Vi prøver oss

Prospekter kjøpes gjerne for en prosentandel (10 %) av salgssummen ved salg før byggestart for så å videreselges med gode prisvekst-påslag ved ferdigstilling noen år senere. Dette selv om utbygger, i salgsprisen, ganske sikkert har innkalkulert forventet kostnadsvekst i byggeperioden.


Ikke underlig at disse påslagene og omkostninger ved videresalg med budrunder medfører økte boligkostnader. Investering i boligmarkedet syntes å være betydelig mer lukrativt enn å investere i samfunnsnyttig gründervirksomhet, bedrifter, virksomheter og tjenester. Tryggheten i slike investeringer ligger i marked, tilbud og etterspørsel.

De fleste som planlegger boligkjøp opplever situasjonen som økonomisk utfordrende. Enkelte er i en situasjon som medføre at de ikke har mulighet til å komme inn på det stramme boligmarkedet. De fleste boligkjøpere vil slite med store langvarige gjeldsbyrder som utløser behov og krav om både skattelette og lønnsøkning.

Les også

Ved-leverandør advarer mot sleipt pristriks

Skattelette betyr mindre til fellesskapet og bidrar således ikke til å kanalisere kapital til sårt tiltrengte hender og hoder i tjenester som bl.a. helse, omsorg, skole og barnehage.

Få kontroll på boligprisveksten og stopp glorifiseringen av den. Penger må sirkulere og brukes der de virkelig trengs, ikke «magasineres» som uvirksom kapital i bolig eller fylle opp spekulantlommene.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.