Gå til sidens hovedinnhold

Få mest mulig ut av din pensjon!

I år fikk ca. 1,5 million nordmenn som er ansatt i privat sektor sin helt egen pensjonskonto. Hva betyr det for deg og må du foreta deg noe?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Når man slutter i en jobb med innskuddspensjon får man med seg et såkalt pensjonskapitalbevis. Det som er nytt i år med egen pensjonskonto er at disse automatisk flyttes over til din nåværende arbeidsgivers pensjonsleverandør, med mindre du reserverer deg mot dette. Dine tidligere pensjonskapitalbevis forvaltes av en leverandør og det er ofte høye gebyrer på dette som spiser opp deler av din pensjon. Det fine med egen pensjonskonto er at alle disse blir nå slått sammen som fører til færre gebyrer og økt pensjon for deg.

Fra 2006 ble det lovpålagt at arbeidsgiver skulle spare til pensjon for sine ansatte i privat sektor. Hvert år sparer arbeidsgiver opp en prosentandel av lønnen din. Det er stor variasjon fra arbeidsgiver til arbeidsgiver på hvor mye som blir spart for deg hvert år. Tjener du for eksempel 500 000 kr i året vil den dårligste ordningen fra arbeidsgiver gi deg 8 000 kr i året, mens den beste ordningen vil gi hele 35 000 kr i året.

Disse pengene som arbeidsgiver sparer opp for deg har du selv mulighet til å velge hvor skal investeres. På veldig mange arbeidsplasser er disse midlene plassert i omtrent 50/50 aksjer og renter. Er det lenge til du skal gå av med pensjon kan det være lønnsomt å øke denne aksjeandelen. Historisk sett har dette lønnet seg og du vil trolig få en høyere avkastning på pensjonen din, som igjen gir økt pensjon når du omsider skal slutte å jobbe.

Har du egen pensjonskonto eller er usikker på dette, bør du logge deg inn på norskpensjon og få en oversikt. Der får du svar på blant annet om hvilken leverandør din arbeidsgiver bruker og hva forvaltningsgebyret er hos denne leverandøren. Når du har fått oversikt over dette kan du logge inn hos arbeidsgivers pensjonsleverandør og se hva slags investeringsprofil som er valgt for deg. Er det lenge til du skal gå av med pensjon kan det lønne seg å øke aksjeandelen. Det er utrolig hva rentes rente-effekt kan utgjøre og hva det kan ha å si for din pensjon på lang sikt! Dersom du virkelig skal gå et dypdykk i din pensjon så er det også mulig å flytte innskuddspensjonen sin til en annen leverandør. Det kan være det finnes en leverandør som har større investeringsutvalg eller tar mindre i gebyr og forvaltningsavgift. Oversikt over dette finnes på finansportalen.

Det tar kun noen få minutter å sjekke hva slags pensjonsordning man har i dag, og ved å ta noen enkle grep kan du få en vesentlig mye bedre pensjon enn hvis du ikke gjør noe! Ikke la andre gjøre et valg for deg.

Kommentarer til denne saken