Gå til sidens hovedinnhold

Far varsomt fram i naturen, og la ditt miljøavtrykk bli som dugg for solen

Artikkelen er over 2 år gammel

Friluftsfolk, jegere og naturvernere spesielt, lever og ånder for natur og miljø. Vi er opptatt av å ivareta den naturen vi har tilgang til. Samtidig er vi i stadig større grad urolige for at vi i framtida ikke kan drive med våre aktiviteter og beholde naturen, mest mulig uberørt og uskadd.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Årets og framtidige politiske valg og -utfordringer vil mer enn noen gang trenge miljø-allianser mellom folk og grupper med felles interesser. Jegere og alle andre som bruker naturen må fare fram slik at vi får anerkjennelse og respekt for våre interesser. Vi trenger i tillegg å engasjere og alliere oss med de fleste som på ulike måter også ønsker å verne om naturen, dets mangfold og deres interesser.

Det er særskilt verdifullt å ha tilgang til og å utøve naturlig friluftsliv. En verdi som står under press fra forkjempere av eksempelvis landbaserte vindmøller, hyttebygging, vei- og andre urbaniseringsprosjekter, konsentrert masseturisme og andre næringsinteresser.

Vi som kaller oss naturfolket, bør søke sammen i miljøallianser som overlapper de ulike politiske partier og interesseorganisasjoner som vi deltar i eller sympatiserer med. Dagens politiske grupperinger trenger en miljøvitalisering ved å samarbeide mer forpliktende. Derfor er det viktig at vi stemmer på og etter valget, samarbeider med, folk vi lokalt har tiltro til når det gjelder miljø og naturspørsmål, uavhengig av hvilket parti de tilhører.

I det framtidige politiske Norge trenger vi flere som søker allianser med folk og grupper som vil stå opp for de grunnleggende verdiene, hvorav natur og – miljøvern er en av grunnstenene. Dette som en motvekt til de som kjemper for ensaksprosjekter, enten det er for å spise mindre kjøtt, oljeutvinning eller mot bompenger.

Utfordringer til mine friluftslikere og naturfolket, er:

Far varsomt fram i naturen, og la ditt miljøavtrykk bli som dugg for solen.

Tenk også på det mediale miljøavtrykket og hvordan det skaper fordreide bilder av naturbruken og naturens mangfold. Jeger trenger ikke å poste alle sine bilder av harer eller elger de har skutt, på internett. Reiselivet og mediene kan være mer edruelige i å framstille naturbruken som den er, uten å ha bena hengende utover kanten på Prekestolen.

Om vi som naturfolk, skal få beholde våre muligheter til å bedrive våre særinteresser, må vi søke støtte, forståelse og alliere oss med de fleste andre som også har natur og miljø som sitt første valg.

Da må vi også tørre å stille tydelige miljøetiske krav til hvordan vi selv utøver vår egen naturbruk. Kanskje på tide at vi jegere parkerer ATVen og firehjulstrekkeren ved bommen og igjen begynner å bære elgkjøttet ut av skauen? Og at skifolket lar helikopteret drive ettersøk, i stedet for å la seg fly til toppen.
Vi er ganske mange som kan sette varige spor etter oss i miljøpolitikken.

Kommentarer til denne saken