Gå til sidens hovedinnhold

Farvel, gamle vakre Tønsberg?

Tønsberg har nå fått faretruende mange nye «kasser» etter hvert som det er blitt satt opp nye bygninger.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den siste planlagte overdimensjonerte kassa er Nedre Langgate 19. Flere kommer – dersom ikke politikerne snarest setter ned foten og heller begynner å legge føringer for utbyggerne. Ved siste kommunevalg ble «blå» liberale partier kasta – og inn kom rødgrønne mer restriktive partier. Politikerne bør tenke over hvilket signal velgerne dermed ga. Velgerne sa med stemmeseddelen sin at de IKKE ville ha politikere som gjorde knefall for griske utbyggere!

Hvor er arkitektene? Klarer de ikke å sette opp hus med annet enn flate tak? Har de hørt om tilpasningsarkitektur? Slike enkle «kasser» kan da ikke kalles «arkitektur»? Vi er ikke imponert over dagens arkitekter.

Politikerne har mest makt: De må bruke denne makta til å legge føringer UTEN UNNTAK om:

  1. Lavere antall etasjer.
  2. Saltak på alle nye bygninger.

Vesle Tønsberg passer ikke til å ha mastodont-aktige kasser. Det er blitt satt opp så mange nå at det er vel kommet til et metningspunkt.

Politikerne sier at dette er en «vanskelig» sak. Men det «vanskelige» består øyensynlig i at utbyggerne står og drar (les: truer) i den andre enden, mens folk flest synes alle de overdimensjonerte kassene er stygge og ødeleggende.

«Tilpasningsarkitektur» må være det overordna målet – tilpasning til det som var der først! Man bygde vakkert i gamle dager. Nedre Langgate 19 bør tilpasses a) Nedre Langgate 18: Svend Foyn-gården fra tidlig 1800-tall, som nå dessuten skal restaureres, b) videre sørover: den røde «sjøbua» til hotellet, nærmeste nabo til Svend Foyn-gården, pietetsfullt bygd, c) så den gule bygningen til hotellet, nydelig tilpassa sine nærmeste naboer i opprinnelig stil, d) videre sørover igjen: «Handelsbanken» som står som den opprinnelige bygningen gjorde – på gamle gråsteinsmurer, e) leilighetsbygningene oppover Klostergata i kun 2 etasjer, med arker og kvister, f) hjørnehuset der hvor Klostergata møter Storgata, denne bygården er ny i gammel stil, og harmonerer fint med de fleste andre gamle, vakre bygningene i Storgata, g) til og med det 4-etasjes parkeringshuset i Conradis gate som har saltak (bygningen bak Nedre Langgate 19).

Min oppfordring til politikerne:

  1. Bestem at bygninger i Tønsberg ikke skal være høyere enn 3 etasjer.
  2. Bestem at alle bygninger skal ha saltak (ikke flatt). Eventuelle grøntområder bør være i parker, ikke oppe på flate tak.
  3. Ikke gi fritak (dispensasjoner) fra disse to kravene. Når disse to punktene er rammevilkårene, kan arkitektene boltre seg i utforminga videre.
  4. Ikke la dere true av utbyggere/rike bedrifter.

Resultat: Dere vil bli gjenvalgt igjen og igjen!

Kommentarer til denne saken