Gå til sidens hovedinnhold

Farvel til Attendo

Når det svenske velferdskonsernet og oppkjøpsfondet Attendo nå gir opp Norge som et land der de kan maksimere fortjeneste, er det et eksempel til etterfølgelse.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Attendo har vært stor innen omsorg og velferd, men kommunevalgene i 2015 og 2019 ga rødgrønt styre i mange av de største kommunene i Norge. Dermed har profittmulighetene for private konserner blitt redusert betraktelig, på tross av drahjelp fra en meget markeds- og privatiseringsvennlig regjering.

Det er interessant, men også patetisk, når Attendo skriver i en melding til investorene 2. juni at «Attendo bedømmer at det mangler forutsetninger for private selskaper for å utvikle langsiktig bærekraftig virksomhet innen eldreomsorg i Norge». «Langsiktig og bærekraftig» kan her trygt oversettes med «politisk vanskelig å maksimere overskudd til investorene».

Det er flott! Måtte bare Stendi AS og Norlandia Health & Care Group gjøre tilsvarende! De er store på å hente ut fortjeneste fra offentlige midler i barnevern, barnehage og helse.

LES OGSÅ: To store arbeidsplasser i Tønsberg har fått ny eier

Ideologisk?

Fra høyresiden anklages vi på venstresiden for å opptre ideologisk i disse spørsmålene, kfr. leserinnlegg fra folk i Høyre og Venstre m.fl. i TB. Tja. En ting er jo om en kan spørre seg om hva som er vitsen med «høyre» og «venstre» i politikken om det ikke går noe ideologisk vannskille? Vi glemmer ikke så lett nåværende statsråd Linda Hofstad Hellelands utsagn fra 2014 om at «Vi skal klemme så mye tannkrem ut av tuben at Ap ikke får puttet den tilbake».

Et høyst ideologisk utsagn, som handlet om å konkurranseutsette og å privatisere så mye som mulig av offentlig virksomhet i deres regjeringstid, slik at ei ny regjering ikke kan få reversert høyrepolitikken. Helt i tråd med Granavolden-erklæringa som regjeringa styrer etter.

LES OGSÅ: Flere lovbrudd ved privatsykehjemmet: – Jeg er bekymret, og har vært det i lang tid

Når vi i SV sier kiss goodbye til Attendo, er det fordi vi ser at måten de driver på primært handler om å tjene penger på de ansattes bekostning. Slike konsern driver gjennomgående med lavere bemanning, dårligere pensjonsordninger, lavere lønn. De hyrer gjerne inn ansatte med lavere utdanning, det er lavere organisasjonsgrad, ofte mangel på tariffavtaler. De driver med internfakturering som har til hensikt å skjule at de trekker overskudd ut av bygningsutleie, utleie av interiør eller salg av eget materiell til barnehager eller institusjoner. De er spesialister i å utnytte og omgå lovverk slik at de kan maksimere egen profitt. Ofte driver de med belønningsordninger som gjør at de kan tiltrekke seg noen få dyktige medarbeidere som (mellom-)ledere, slik at tilbudet som gis kan ha en akseptabel standard.

LES OGSÅ: Rapporten fikk Høyre-folk til å juble. Det mener SV-Olav er frekt: – Dette er rein propaganda

Ta et lynkurs

Men ofte er dette ikke tilfelle. Det er da meget interessant når Høyre-ordføreren i et av konkurranseutsettingas flaggskip – Austevoll kommune i Vestland – uttaler 31.1. i år til NRK: «Kommunen er best i stand til å drifte omsorgssektoren». Ordfører Morten Storebø sa videre: «Eg trur det er veldig attkjennande i lokalpolitikk at me ikkje tar så ideologiske eller dogmatiske avgjerder. Me gjer det me meiner er best for innbyggarane med den kunnskapen me har». Jeg kunne legge til: Kanskje Høyre (og Venstre) i Tønsberg og Vestfold burde dra på et lynkurs til Austevoll?

Vi er alle som lokalpolitikere opptatt av det beste for innbyggerne. Vi på venstresida mener at det beste er å bruke offentlige penger direkte inn mot barn, sjuke og eldre – og ikke finne omveien om et velferdskonsern, for deretter å forsvinne til et skatteparadis. Vi mener dessuten at de ansatte fortjener anstendige lønns- og arbeidsvilkår, at det er et gode med tariffavtaler og lønnsforhandlinger og anstendige pensjonsordninger. Vi tar på alvor utsagnet om at «de ansatte er vår viktigste ressurs». Vi er dessuten opptatt av folkevalgt styring og kontroll.

LES OGSÅ: Kunstnernes kreative løsning fikk kommunen til å snu – nå går det mot at husmorskolen reddes

Alt dette tilsier at kommunene bør føre en politikk som baseres på offentlig drift, gjerne i samarbeid med seriøse, ikke-kommersielle frivillige aktører. Velferdskonserner og oppkjøpsfond bør derimot innse at Norge ikke vil være et marked for deres spekulasjoner og profittbegjær. Med ei ny regjering i 2021 vil forhåpentligvis bommen gå ned for godt. Tannkremen er tilbake på tuben.

(Som inspirasjon for artikkelen: Helene Bank i "For Velferdsstaten".)

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.